Uvoz tekstila

SIPA pokrenula dvije akcije: Na meti uvoznici tekstilne robe

Vijesti / Crna Kronika | 25. 05. 2017. u 23:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su rano ujutro 25.5.2017. godine započeli dvije koordinirane operativne akcije kodnih naziva 'Bonus' i 'Master', usmjerene protiv organiziranog kriminala.

Postupajući po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, SIPA je započela pretrese većeg broja stambenih i poslovnih objekata na više lokacija na području Banja Luke, Gradiške, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Gradačca i Brčko distrikta BiH.

Pretresi se provode u sklopu koordinirane akcije u dva predmeta, u kojima su obrađene i djelimično istražene dvije grupe za organizirani kriminal, za koje postoje osnovi sumnje da su tijekom prethodnih godina iz Republike Turske, Mađarske i Italije vršili uvoz tekstilne i druge robe, pritom vršeći kazneno djelo 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelima 'Porezna utaja' i 'Pranje novca'.

Sve aktivnosti se provode pod nadzorom postupajućih tužitelja Tužiteljstva BiH i u suradnji sa Graničnom policijom BiH i Upravom za neizravno oporezivanje BiH, te uz podršku MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Sarajevskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH.

Više informacija o rezultatima operativnih akcija 'Bonus' i 'Master' može se očekivati po okončanju aktivnosti na realizaciji naredbi Suda i Tužiteljstva BiH, navodi se iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje aktivno sudjeluju u akcijama kodnih naziva 'Master' i 'Track', koje se po nalogu Suda BiH i Tužiteljstva BiH provode na širem području Bosne i Hercegovine.

Ispred Uprave za neizravno oporezivanje u ovim aktivnostima sudjeluje ukupno 27 službenika iz više regionalnih centara. Prema naredbama Suda i Tužiteljstva BiH službenici UNO će u narednom periodu izvršili kontrole poslovanja šest pravnih osoba i to iz Gradačca, Brčkog, Sarajeva i Gradiške.

Kontrole će obuhvatiti period od osnivanja pravnih osoba do dana izvođenja pomenutih akcija, kako bi se utvrdilo stvarno činjenično stanje vezano za poslovanje ovih poreznih obveznika, koji su se bavili uvozom tekstila u Bosnu i Hrecegovinu. Tek po okončanju svih kontrolnih aktivnosti na terenu, koje će potrajati nekoliko narednih dana, bit će sačinjena procjena visine štete za koju se sumnja da je oštećen Proračun BiH, priopćeno je iz UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close