Pritvor od 30 dana

Šimiću predložen pritvor, osumnjičen i za lažno predstavljanje

Vijesti / Politika | 07. 09. 2017. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo uputilo je Općinskom sudu prijedlog da Josipu Šimiću Đindiću osumnjičenom za krivotvorenje dokumenata i lažno predstavljanje odredi pritvor od 30 dana.

Šimića su ranije na području Kreševa uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te pretresli stambeni objekt koji koristi i tom prilikom oduzeli određeni dokazni materijal.

Uhićenje je uslijedilo nakon što je Tužiteljstvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije sudjelovala u praćenju vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice Državng tužiteljstva Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić podnio kaznenu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanu “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode šema kretanja Tadićeve i njeni razgovori sa Jukićevom.

U Kantonalnom tužiteljstvu su pojasnili da je predmet istrage “sporni dokument SIPA-e koji je predat Tužiteljstvu BiH”, a pored krivotvorenja isprave, osumnjičen je i za lažno predstavljanje.

Državno tužiteljstvo je zatražilo izuzimanje Šimićevog predmeta, a iz Kantonalnog tužiteljstva su nam rekli da ova institucija nastavlja rad na ovom predmetu, s obzirom da se radi o kaznenom djelu koje je propisano Kaznenom zakonom Federacije BiH, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close