Realna opasnost

Seul: Sjeverna Koreja može lansirati balističke projektile u bilo koje vrijeme

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 10:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) može testirati interkontinentalne balističke projektile u bilo koje vrijeme kada njeno rukovodstvo odluči, priopćila je u četvrtak južnokorejska vojska.

Dužnosnik Združenog stožera izjavio je na redovnom dnevnom brifingu u ministarstvu obrane da južnokorejska vojska zadržava borbenu spremnost pod takvim okolnostima.

Oružane snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država surađuju u pripremi odgovora na raketne prijetnje Sjeverne Koreje (DPRK), zajedno izvodeći izviđačke akcije i pomno prateći poteze povezane s tim aktivnostima, kazao je dužnosnik.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je u svom novogodišnjem govoru da je njegova zemlja ušla u završnu fazu priprema za testiranje dugometne balističke rakete, nagovještavajući raketni test Pyongyanga u doglednoj budućnosti.

Novinska agencija Yonhap navela je riječi južnokorejskih i američkih izvora da je Sjever proizveo dva tipa interkontinentalnih raketa koje su već postavljene na mobilne lansere. Bit će veoma teško nadzirati rakete ispaljene s mobilnih lansera.

Sudeći po izvorima, novi dugometni projektili kraći su od starije verzije KN-08. Njena unaprijeđena verzija, KN-14, dugačka je između 17 i 18 metara, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close