opet izbjeglice

Sedmorica mladića zapalili beskućnika u berlinskome metrou

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 12:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berlinski metro ponovno je bio poprište kukavičkog djela, počinjenog prema slabijoj osobi.

Nakon što je nedavno jedan bugarski useljenik niz stepenice gurnuo ženu koja je hodala ispred njega, ovaj put su sedmorica mladića u dobi od 15 do 21 godine pokušali zapaliti jednog beskućnika koji je ležao na klupi u podzemnoj željeznici.

Dogodilo se to na Badnju večer, a kako je policija odmah objavila snimke s nadzornih kamera, šestorica njih su se sami prijavili, dok je sedmi uhićen.

Žrtva je jedan 37-godišnji beskućnik koji je zaklon od hladnoće našao u metrou, u blizini postaje Schönleinstraße, pokrivši se novinama.

Počinitelji su bili svjesni kako napadaju nemoćnu žrtvu, ističu u policiji.

Hladnokrvno su zapalili novine na njemu, koje su brzo planule, a vatra se proširila i na njegovu odjeću.

Snimka s nadzorne kamere pokazuje kako se nemilosrdni momci potom udaljavaju, ulaze u vlak i 'proslavljaju' svoje 'junačko djelo', smijući se i čestitajući jedni drugima.

Za svih sedam počinitelja je određen pritvor, a radi se o mladim izbjeglicama iz Sirije i Libije.

Javnost u Njemačkoj se pita hoće li ovi mladići biti protjerani iz zemlje, nakon što odsluže zatvorsku kaznu, koja će im vjerojatno biti izrečena.

Neki od političara, primjerice Barbara John (CDU) koja je godinama povjerenica za pitanja stranaca u Berlinu ističe kako takve osobe treba deportirati iz zemlje, jer ''ako u ovoj dobi rade takvo što, kakva se djela mogu od njih kasnije očekivati", prenosi „Berliner Zeitung“.

Stručnjak za kazneno pravo Holger Wirthwein izjavio je za Bild kako je za odluku o protjerivanju takvih osoba iz zemlje dovoljna sudska presuda za djelo pokušaja ubojstva, što se u ovom slučaju tako i može okarakterizirati.

Međutim, napominje on kako se u njemačkom zakonodavstvu ne poseže za deportiranjem ljudi koji su pobjegli od neposredne ratne opasnosti, kao u slučaju mladih Sirijaca.

Vjerojatnije je da će kaznu, ukoliko budu osuđeni, u potpunosti odslužiti u Njemačkoj.

Moguće protjerivanje bi došlo u obzir ukoliko se stanje u zemlji njihova porijekla opet u potpunosti normalizira.

Prema njemačkom zakonu, punoljetnima se za pokušaj ubojstva može izreći i kazna doživotnog zatvora, s čime potencijalno treba računati 21-godišnjak iz ove skupine.
Mladićima čija je dob između 15 i 18 godina prijeti kazna do deset godina zatvora.

Ovisno o tome hoće li se ovo djelo okarakterizirati kao 'običan' delikt ili pokušaj ubojstva, ovisit će tijek sudskog procesa i kazna u konačnici.

Što se tiče napadnutog beskućnika, prošao je gotovo bez ozljeda, navedeno je.

Takav povoljan ishod po njega rezultat je pravovremene intervencije prolaznika, koji su brzo ugasili zapaljenu odjeću na njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close