Izjave

SDS traži da se stranci ograde od Inzka

Vijesti / Flash | 12. 01. 2017. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) uputit će otvoreno pitanje Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH u kojem će tražiti da reagiraju na neprihvatljivu izjavu visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka u kojem je usporedio RS i NDH'', najavio je danas zastupnik SDS u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić.

S pismom će, kako navodi, upoznati i veleposlanstva SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Njemačke te delegaciju EU i tražiti da se ograde od Inzkove izjave.

''Na taj način bi pokazali da se ne slažu s izjavom visokog predstavnika i da je to njegov osobni stav'', rekao je Šešić na press-konferenciji u Banja Luci.

Nakon odgovora Upravnog odbora PIC-a razmislit će, kaže, o sljedećim koracima.

Ponovivši da je "skandalozna izjava uvredljiva za sve Srbe“, podsjetili su ga na Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji govori o međunarodnom priznanju RS-a kao jednom od dva entiteta BiH, kao i da visoki predstavnik treba raditi na provođenju mira, što on svojim izjavama ne radi.

Navodeći da su u NDH Srbi teško stradali, te da su se borili protiv fašizma, Šešić je postavio pitanje diplomatskog kredibiliteta visokog predstavnika te izvještaja koje podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i " mogu li mu Srbi nakon ove izjave dati povjerenje u provođenju Dayonskog mirovnog sporazuma".

Kopirati
Drag cursor here to close