Slučaj Mirka Vice

SDPBiH i HDZ1990: Osuđujemo svaki vid nasilja nad povratnicima

Vijesti / Flash | 20. 05. 2017. u 15:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OO SDP BiH Konjic najoštrije osuđuje napad na povratnika Mirka Vicu koji se dogodio u srijedu 16.5.2017. godine u mjestu Ljesovina kod Buturović Polja. Radi se o vandalskom i krajnje kukavičkom potezu lokalnog siledžije u cilju zastrašivanja povratnika na ovom prostoru.

Posebno je neprimjereno ovakav potez pravdati skrivanjem vlastitog kriminala lokalnih kradljivaca šume.

OO SDP BiH Konjic poziva nadležne općinske organe da sankcioniraju izvršitelje ovog djela.

Također pozivamo sve lokalne institucije da preventivno djeluju u cilju zaštite svih građana koji žive na području naše općine. Ovaj neljudski čin neće promijeniti činjenicu da ovdje žive ljudi svih nacionalnosti poštujući i pomažući jedni drugima, a nikako zastrašivajući jedni druge", stoji na kraju priopćenja SDPBiH Konjic.

I HDZ 1990 je osudio svaki vid nasilja nad povratnicima.

"I nije ovo prvi slučaj. Godinama se kontinuirano uništava privatno vlasništvo Hrvata, a nitko ne reagira. Mora li se ponoviti sudbina obitelji Anđelić da se poduzmu koraci u zaštiti povratnika i njihove imovine.

U konjičkom mjestu iznad naselja Ljesovina nedaleko od Buturović Polja do rata je živio veliki broj Hrvata, naglasak je na živio, a zašto se Hrvati u malom broju vraćaju na svoja ognjišta nakon ovoga događaja posve je jasno, i ovakvim činom šalje se poruka što ih čeka.

Tražimo brzu reakciju Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a , pravosudnih tijela, a sve s ciljem da se ovakve stvari ne ponavljaju, a povratnici ne zastrašuju.

Budući da je ovaj nemili događaj samo posljedica nemara, neodgovornosti i neprofesionalnosti navedenih institucija, jer se najprije počelo sa sječom privatne šume, uništavanjem imovine, a kulminiralo i fizičkim napadom ,odnosno pokušajem ubojstva pitamo se dokle dalje, tko je sljedeći,a s obzirom na to kako je intervencija nadležnih izostala ovim putem pozivamo sve mjerodavne, ali i medije da ovaj događaj prate s posebnom pozornošću, a sve s ciljem da se zaštite kako ljudski životi, tako i privatna imovina koja je Ustavom BiH zajamčena.

Na ovaj način se ruše temelji BiH, stoga očekujemo žurno rasvjetljavanje ovog i svih drugih sličnih zlodjela!", stoji na kraju priopćenja za javnost 'Devedesetke'

Podsjetimo, hrvatskog povratnika Mirka Vicu iz mjesta Ljesovina u konjičkoj općini pretukao je u srijedu i nanio mu teške ozljede Đulejman Turković Đema, lokalni nasilnik, koji je i ranije prijetio Vici i povratnicima te im stalno krade šumu.

Vice je s teškim ozljedama u predjelu glave i tijela prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru na odjel ORL, dok je policija, nakon dojave, uhitila Turkovića i zadržala ga u prostorijama Policijske postaje Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close