Politička prepucavanja

SDP optužuje premijera da neistinama brani "nezakonito djelovanje" Vlade FBiH

Vijesti / Flash | 27. 07. 2017. u 13:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH optužila je premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da je jučer sa parlamentarne govornice iznio niz neistina "pokušavajući i na taj način opravdati nezakonito djelovanje svoje Vlade u nizu slučajeva".

''Novalić je u nekoliko navrata ponovio da u proračunu FBiH za 2015. godinu nije bio planiran novac za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koji je na snagu stupio u veljači iste godine. S obzirom da je taj proračun Novalićeva Vlada naslijedila od Vlade koju je predvodio SDP, želimo javnost podsjetiti kako je za provedbu ovog ključnog antikorupcionog zakona u proračunu FBiH za 2015. godinu bilo planirano 3,3 milijuna KM'', navodi se u priopćenju za javnost SDP-a.

Iz ove stranke tvrde da je novac u skladu sa zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala bio predviđen unutar proračuna Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužiteljstva. Tako je proračun Vrhovnog suda FBiH bio uvećan za 1,8 milijuna KM u odnosu na 2014. godinu, a proračun Federalnog tužiteljstva za 1,5 milijuna KM u odnosu na 2014. godinu. To je jasno vidljivo i lako provjerljivo u izvodima iz proračuna ovih institucija za 2015. godinu.

''Navedeni novčani iznosi bili su dogovoreni sa predstavnicima ovih institucija te VSTV-a, kako bi se osigurao potreban novac za prijem sudaca, tužitelja i drugog osoblja, te nabavila osnovna oprema neophodna za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda i Posebnog odjela Federalnog tužiteljstva. Također bio je postignut dogovor da se ove institucije smjeste u Palaču pravde iz koje je trebalo iseliti Ministarstvo pravde FBiH. Novalićeva Vlada nije dozvolila da se ovaj novac utroši za namjene za koje je planiran, kao što nije provela ni dogovor o izmještanju Ministarstva pravde FBiH'', navode iz SDP-a i optužuju Vladu da "već tri godine svjesno opstruira primjenu ovog zakona".

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio produžiti odgodu primjene ovog zakona do kraja ove godine, SDP zahtijeva od premijera da, kako kažu, prestane iznositi neistine, a od koalicije SDA - SBB i HDZ da "konačno počnu provoditi zakon kojim se treba osigurati efikasnija borba sa korupcijom i najtežim oblicima gospodarskog kriminala".

Kopirati
Drag cursor here to close