U laži su kratke noge

SDP: Novalić neistinama brani neistine

Vijesti / Flash | 28. 07. 2017. u 09:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) je optužila premijera Federacije BiH Fadila Novalića da je "neistinama odlučio braniti neistine" te da Vlada koju vodi, sistematski opstruira provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala već tri godine.

''Vlada SDP je ostavila novac potreban za zapošljavanje potrebnih sudaca i tužitelja u proračunu za 2015.godinu u iznosu od 3,3 milijuna KM koje Vlada SDA HDZ nije željela utrošiti. Članovi 3. i 23. Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala jasno propisuju da se sredstva za rad Posebnih odjela osiguravaju u proračunima Vrhovnog suda i Federalnog tužiteljstva, radi čega je Vlada SDP-a i planirala dodatna sredstva u proračunima te dvije pravosudne institucije'', priopćenoje iz SDP-a.

U priopćenju se navodi i kako premijer ovo pokušava banalizirati tvrdnjama kako je SDP nekoga zaposlio u ovim institucijama.

Službena statistika VSTV, međutim, demantira Novalića i upravo pokazuje da nije bilo prijema potrebnih tužitelja i sudaca bez kojih se ne može započeti sa primjenom zakona. U Tužiteljstvu u 2015.godini nije imenovan niti jedan novi tužitelj, dok je u sud imenovano troje sudaca, koji opet nisu primljeni u Posebni odjel, jer on nije uspostavljen!? '', ističe se u priopćenju.

Premijer Fadil Novalić jučer je izjavio za medije da "vlada SDP-a jeste povećala proračun i suda i tužiteljstva, ali nigdje u proračunu nije navedeno za što je taj dodatni novac bio namijenjen".

''Iz dokumenata koje je SDP predstavio vidi se jedino povećanje stavke 'plaće'. Dakle, SDP nam je dokazao samo da je u ove institucije doveo nove zaposlenike'', kazao je Novalić.

U današnjem priopćenju SDP napominje da se prijem kadrova vrši putem VSTV-a, a ne političkih stranaka te ističe da je "krajnje vrijeme da Novalić i njegova SDA nakon tri godine neuspješne vladavine prestanu govoriti što će kao nekada uraditi, već je vrijeme da počnu polagati račune građanima za sve ono što nisu uradili, a bili su dužni".

''Jedna od tih stvari je i borba protiv kriminala i korupcije, koja prije svega znači jačanje kapaciteta pravosudnih institucija i poštivanje zakona. Vlada koju vodi Novalić već tri godine blokira primjenu zakona koji treba osigurati da FBiH konačno dobije efikasan okvir za otkrivanje i kažnjavanje najtežih oblika korupcije i privrednog kriminala'', priopćeno je iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close