Podrška mladiću

SDA traži zabranu skupa u Banja Luci

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Održavanje skupa podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću na dan obilježavanja srebreničkog genocida predstavlja nevjerojatnu provokaciju, civilizacijsku sramotu i zaslužuje najoštriju osudu i prezir'', priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Oni koji to organiziraju, kako se dodaje u priopćenju, pokazuju spremnost da nastave s nasiljem nad žrtvama, jer je negiranje posljednja faza izvršenja genocida, a slavljenje i podrška zločincima najava novih.

''Pozivamo vlasti RS i predsjednika tog entiteta da hitno reagiraju i da zabrane održavanje ovog sramnog skupa. Također, tražimo od međunarodne zajednice, koja je zadužena za implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma, da konačno izvuče glavu iz pijeska i počne raditi svoj posao i zaštiti žrtve genocida od permanentnog maltretiranja'', navode iz SDA.

Svima koji organiziraju ovaj skup iz SDA poručuju da takvim ponašanjem dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ništa što veliča genocid ne može imati budućnost.

I u Helsinškom odboru za ljudska prava izražavaju najdublju osudu, zbog najavljenog održavanja skupa u Banja Luci.

Navodi se kako je poražavajuće, što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, krivotvorenje istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava ističu da bi bilo za očekivati, da su vlasti u RS, u proteklih dvadesetak godina, učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja s istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinitelja ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

''Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog krivotvorenja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima, nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banja Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close