Tko je ''Netko''?

SDA proziva Radončića

Vijesti / Flash | 16. 12. 2016. u 15:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) uvijek je vodila i vodit će politiku principijelnih dogovora, bosanskohercegovačkog i bošnjačkog jedinstva, i politiku međudržavne suradnje i stabilizacije odnosa u regiji.

Kako su poručili u priopćenju, takvu politiku vode isključivo na principima zaštite suvereniteta i interesa Bosne i Hercegovine.

Izrazili su uvjerenje da se predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić ne slaže sa izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da je Republike Srpska "funkcionalna", a BiH "neuspješna" država.

''Vjerujemo da bi i Radončić odgodio službenu posjetu Nikolića u danima kada su bivši načelnik općine Srebrenica i zapovjednik obrane Srebrenice uhićeni po politički motiviranoj i pravno neutemeljenoj srbijanskoj potjernici'', kažu iz SDA.

Također, su uvjerenja da se Radončić ne slaže ni sa izjavama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da BiH "nije politički emancipirana", da se "islam u BiH radikalizira" i da je BiH sigurnosna prijetnja za Republiku Hrvatsku zbog "tisuća povratnika sa sirijskog ratišta".

''Vjerujemo i da se Radončić ne slaže ni s namjerama predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da uruši Ustavni sud BiH i raspiše referendum o odcjepljenju RS-a, kao ni s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićevim o izjavama o "trećem entitetu", istaknuo je iz SDA.

Smatraju da bi bilo dobro da Radončić bh. javnosti pojasni tko je taj "Netko" tko je odgovoran za incident u Srebrenici i tko je taj "netko" tko snosi odgovornost za to što počinitelji tog incidenta nisu kazneno procesuirani.

Imajući u vidu da su najviši dužnosnici SDA dočekali premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Sarajevu i otvoreno mu ponudili suradnju na jačanju odnosa dviju država, u SDA ističu da bi bilo dobro da Radončić pojasni i tko je taj "Netko" tko je napravio konflikt s Plenkovićem.

Također, imajući u vidu državnički odgovorno zalaganje najviših dužnosnika SDA da se sporazum o granici s Crnom Gorom zaključi u duhu dobrosusjedskih odnosa i sa općeprihvaćenim principima međunarodnog prava, ocjenjuju da bilo bi dobro da Radončić pojasni na koji način je to SDA time htjela narušiti ili narušila odnose s Crnom Gorom.

''SDA nikada neće dozvoliti da se radi uskostranačkih interesa, prikupljanja jeftinih političkih poena i sebične borbe za vlast prave neprincipijelni kompromisi koji su štetni po interese BiH i njenih građana'', zaključeno je u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close