Odbacivanje optužbi

SDA oštro: Dodik i Čović odgovorni su za etničke podjele u BiH

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 13:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) s gnušanjem odbacuje jučerašnje optužbe upućene sa banjalučkog sastanka Milorada Dodika i Dragana Čovića.

''Radi se o drskoj zamjeni teza, jer su upravo Dodik i Čović odgovorni za trenutnu situaciju u BiH, sa svojim zahtjevima za dodatne etničke podjele u BiH, pokušajima rušenja Ustavnog suda BiH, nepoštivanjem njegovih odluka, protuustavnim referendumima koji destabiliziraju državu'', priopćila je danas SDA.

Iz te stranke navode da se SDA i predsjednik Bakir Izetbegović bore protiv takvih pokušaja i da ''izgleda da je upravo to naša krivica o kojoj Dragan Čović govori''.

''Prihvaćamo takvu krivicu i sasvim sigurno ćemo nastaviti da takve pokušaje sprječavamo. Suprotstavljat ćemo se podjelama, diskriminaciji, segregaciji, secesiji, smanjivanju kapaciteta države BiH i svakom i svačijem djelovanju na štetu BiH'', naglašava SDA.

Upravo te i takve političke snage, SDA smatra odgovornim za krizu, uključujući i one koji su onemogućili primjenu principa pravnog kontinuiteta odluke Predsjedništva BiH iz 2002. i sprječavali podnošenje zahtjeva BiH za reviziju presude iz 2007. po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

''Borit ćemo se svim snagama i svim sredstvima da očuvamo Bosnu i Hercegovinu, i nikad nećemo dozvoliti da oni koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu nadjačaju'', naglašava se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

''Situacija u BiH se mora stabilizirati te da se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, posebno gospodarskom'', rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović Banja Luci nakon susreta s predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Dodik je, pak, naveo da kršenje Ustava traži i kaznenu odgovornost.

''Bakir Izetbegović je izgubio svoj kapital, nestalo mu je međunarodne podrške, te je potrebno da se stvari rješavaju u BiH, vraćanjem na izborni 'Dayton', a degradacije moraju biti ispravljene'', tvrdi Dodik, naglasivši da BiH, "čak i ako se raspadne, ne smije da uđe u nasilje".
Zato, ističe, najbolje je da se razgovara, bez nametanja stavova samo jedne strane.

Kopirati
Drag cursor here to close