Predsjedništvo

SDA optužuje: Neusvajanje Ugovora o Transportnoj zajednici posljedica je sastanka u Mostaru

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 18:04 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici u Sarajevu ocijenilo je uspješnim rad Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

''Za razliku od prethodna dva saziva iza ovog sastava Vijeća ministara BiH stoje pokazatelji, evidentni rezultati sadržani u deblokadi europskog puta BiH, puta integriranja BiH u NATO i poboljšanju svih ekonomskih parametara'', kazao je v.d. generalnog tajnika SDA Halid Genjac na press konferenciji nakon sjednice.

Naglasio je da je potpuno neprihvatljivo da ''SBB BiH kao stranka koja je u vlasti glasuje protiv izvještaja o prošlogodišnjem radu Vijeća ministara BiH u čijem sastavu je ministar iz te stranke''.

Predsjedništvo SDA u sljedećem razdoblju podržat će aktivnosti Vijeća ministara BiH koje se, između ostalog, odnose na izmjene zakona o trošarinama, povećanje stranih investicija, knjiženje vojne imovine i stvaranje prepostavki za aktiviranje plana za pristupanje NATO-u, te pristupanje BiH Transportnoj zajednici.

''U parlamentarnu proceduru vratit ćemo Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici kada se postigne koncenzus'', potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U radu Vlade Federacije BiH, zaključeno je na sjednici, posebna pozornost treba biti posvećena provođenju reformskih mjera usmjerenih na porast broja zaposlenih. To je potrebno osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

Socijalna sigurnost, kako smatra Predsjedništvo SDA, može se osigurati usvajanjem zakona o MIO, braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja (reprezentativnost) i putem izmjena i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji (registar).

Osim navedenog u sljedećih tri do šest mjeseci u radu Federalne vlade bit će ključne investicijske mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, autocesta Vc i magistralne ceste (cestarine kroz izmjenu Zakona o trošarinama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih firmi, zadržavanje transfera od cestarina).

''Slično kao i Vijeće ministara BiH imamo tu turbulenciju u koaliciji'', istaknuo je federalni premijer Fadil Novalić, odgovarajući na pitanja novinara o aktualnim događanjima na političkoj sceni.

Tom prilikom predstavio je i podatke koje predstavljaju rezultate provedbe programa SDA koji je praktično postao sastavni dio Reformske agende.

''U Federaciji imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Taj broj nezaposlenih prvi put opada nakon rata. Rast BDP je 1.608.000.000 KM. Došlo je do porasta izravnih poreza i doprinosa u FBiH - 334.349.677 KM, a porast neizravnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM'', rekao je Novalić, dodajući da ekonomija u Federaciji stoji sve bolje i bolje.

O tome govori činjenica da je došlo do porasta izvoza za 383.000.000 KM, ukupna dobit firmi je skočila sa 739.956.776 KM 2014. godine na 1.584.160.095 KM u 2016. godini, broj registriranih gospodarskih subjekata je porastao za 3.608.

Ocjenio je pozitivnim što se obrti ukrupnjavaju jer je u obrtima porastao broj zaposlenih za 9.176.

''Top deset općina u kojima je zaposlenost porasla su Tešanj, Mostar, Gračanica, Ilidža, Novi Grad (Sarajevo), Travnik, Zenica, Visoko, Gradačac i Živinice'', kazao je Novalić.

Također na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDA istaknuto je da je posljedica sastanka HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je nedavno održan u Mostaru, neusvajanje Ugovora o Transportnoj zajednici.

''Osuđujemo napade koji dolaze od SNSD-a, a čemu se priključio i HDZ BiH'', poručio je Genjac na press konferenciji održanoj po okončanju sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close