'Opomena' članovima SIP-a

SDA od SIP-a traži poništenje izbora u Srebrenici i Stocu

Vijesti / Flash | 31. 10. 2016. u 20:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da se trebaju iskoristiti svi pravni mehanizmi u borbi za regularnost izbora u Srebrenici", zaključeno je na današnjoj sjednici.

Predsjednik stranke Bakir Izetbegović nakon sjednice je kazao da podržavaju apelaciju Ustavnom sudu BiH koju je podnio nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković.

Mišljenja su da je tijekom izbornog procesa u Srebrenici došlo do brojnih povreda te očekuju da Ustavni sud poništi izbore.

Također, od Središnjeg izbornog povjerenstva zahtijevaju da bez odlaganja donese odluku o poništenju izbora u Stocu i da odmah zakažu nove izbore.

"Oni članovi SIP-a koji to odbijaju moraju znati da ulaze u sferu zloupotrebe službenog položaja što predstavlja krivično djelo", istaknuo je Izetbegović.

Kolegij SDA razmatrao je i obilježavanje 25 godina Narodne skupštine Republike Srpske i dodjelu priznanja presuđenim ratnim zločincima. Naglašeno je da to predstavlja užasavajuću poruku za sve ljude, a posebno za povratnike u Republiku Srpsku.

Izetbegović je naglasio da taj čin, i brojni drugi, pokazuje da aktualno rukovodstvo nije opredijeljeno za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma te da njegova politika predstavlja jasnu prijetnju miru i stabilnosti u BiH i regionu.

Kolegij SDA je razmatrao pitanje odnosa HDZ-a i SDA te ocijenio da bi trebali biti bolji i iskreniji u interesu države, i dva naroda koje stranke predstavljaju.

"HDZ i SDA su strateški partneri, dobro surađuju na strateškim pitanjima bitnim za državu poput Reformske agende, procesa integracije u EU i NATO, ali morali bi biti bolji partneri na svemu ostalom i raditi i reagirati brže", dodao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close