Pokušaj

SDA briše ime Republike Srpske

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije pripremila je apelaciju za osporavanje imena Republike Srpske, koju planira da Ustavnom sudom BiH podnese najvjerojatnije u svibnju pred opće izbore 2018. godine, pišu Nezavisne novine.

Izvor lista otkriva da je to gotovo sigurno, te da će SDA kompletnu predizbornu kampanju bazirati na tome, s pokušajem vraćanja povjerenja poljuljanog nakon događanja u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu protiv Srbije.

Isti izvor tvrdi kako je odluku o apelaciji donijelo najuže rukovodstvo SDA, te da će je vjerojatno podnijeti lider te stranke Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva BiH.

U SDA takvu informaciju nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati, a o tome se nije htio izjasniti ni član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić, prenosi Srna.

Bakir Izetbegović je početkom veljače rekao da je bilo ideja za pokretanje ocjena ustavnosti imena Republike Srpske, ali da se "sada ne planira pokretanje te inicijative".

Bošnjačkim apelacijama pred Ustavnim sudom BiH, Republici Srpskoj su ukinuti zastava, grb i himna.

Posljednja odluka Ustavnog suda odnosila se na 9. siječnja, Dan Republike Srpske, ali nakon referenduma o tom pitanju u Republici Srpskoj, 25. rujna prošle godine, kao i izmjena određenih zakona, taj datum će se i dalje obilježavati i proslavljati kao Dan Republike.

Kopirati
Drag cursor here to close