Savinović: Protjerao ih na drugu stranu Mostara
Suđenje
OBJAVA: Utorak, 23. kolovoza 2016. 16:27
IZVOR: BIRN BiH
AUTOR: M.M.
Savinović: Protjerao ih na drugu stranu Mostara
9

''Probuđen sam. Tri vojnika su obila vrata našeg stana u Mostaru. Rečeno nam je da krenemo. Imao sam samo 16 godina i nisam znao što se događa'', izjavio je svjedok.

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedok Tužiteljstva je ispričao da mu je optuženi Saša Savinović provalio u stan i, zajedno s još dva naoružana vojnika, protjerao njega i njegovu obitelj na drugu stranu Mostara.

Zaštićeni svjedok S-3 je kazao da su mu u noći sa 7. na 8. kolovoz 1993. godine u stan provalila tri vojnika, prenosi portal Detektor.ba.

''Probuđen sam. Tri vojnika su obila vrata našeg stana u Mostaru. Rečeno nam je da krenemo. Imao sam samo 16 godina i nisam znao što se događa'', izjavio je svjedok.

On je dodao da su im kazali da će biti deportirani, i odveli su ih do linije razgraničenja između istočnog i zapadnog dijela Mostara.

''Rekli su nam da pređemo na istočnu stranu grada i ne okrećemo se, jer ako se okrenemo da će nas ubiti'', prisjetio se S-3.

 On je kazao da je kasnije saznao da je jedan od tih vojnika bio optuženi Saša Savinović.

Saša Savinović je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik ATG-a ''Kažnjenička bojna – Benko Penavić'', sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da je viđao kako vojnici maltretiraju osobe koje deportiraju, te da je osobno vidio da su vojnici udarali S-2.

Na današnjem ročištu je bez prisustva javnosti saslušan zaštićeni svjedok S-2.

Suđenje se nastavlja 6. rujna.

 

Komentari (9)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Dango Poturovic
prije 363 dan.
Strasno sta covjek prezivi od ovih Chetnika.
+10
-31
66
BA
Chrome
Wolf Wolfovic
1.1. Wolf Wolfovic
prije 363 dan.
Pa ti tvoji Chetnici su napravili oko 94% zlocina nad civilima u BIH pa ne znam srbendo šta se to ti javljaš?
+85
-2
2
BA
Chrome
Dango Poturovic
prije 363 dan.
Mili moj wolfo jasam mislio da ces ti mene ispravit reci Dango nisu to bili chetniksi vec Ti i ti da napises koji A ti ode na Bosnu tvoju ponosnu Zatim pricas da sam Serbenda Ja samo volim njih jer nedaju Sarajevu centralizaciju BIH ja sam Neopredjeljen
+4
-17
74
BA
Chrome
Wolf Wolfovic
2.1. Wolf Wolfovic
prije 362 dan.
NISAM JA OTISAO NA BOSNU NEGO NA PRVU MASOVNU GROBNICU KOJU SU TVOJE SRBENDE NAPRAVILI U BIH I KOJA SE NALAZI U HERCEGOVINI , UBORAK SRBEDNO JEL TI POZNATO?
+64
-2
0
BA
Chrome
Ante Tomic
3. Ante Tomic
prije 363 dan.
A zna li taj Zaštićeni svjedok S-3, a i sudstvo, da je HVO 5 dana prije "kupljenja" i protjerivanja na istočnu stranu, prisluškivao razgovor Armije, gdje oni žele organizirati tako isto čišćenje i protjerivanje Hrvata?! Što je trebao HVO, sjediti i čekati?! Da ne dužim, postoje dokumenti, plan napada i zauzimanja Mostar od strane Armije, 20 dana prije "sluzbenog sukoba" koje je pronađeno u štabu MOSa, kad je pala Vranica! Zapovjednici tog napada pokojni Midhat Hujdur Hujka i Arif Pašalić! I zato ne pravite se žrtve, sve ste podmuklo planirali ali vam se od glavu odbilo! Da je jeb*** politika dopustila, do Konjica bi vas tjerali, mamic** vam jeb*** pokvarenu i lažljivu!
+38
-53
67
BA
Chrome
Dezurni Kriticar
3.1. Dezurni Kriticar
prije 363 dan.
Ante care ne znam iz kojih izvora ti dolaziš do tih podataka. Možda od Praljka koji je navodio mrtve ljude u svojim spisima, ili ljude koji su bili na heliodromu, a on ih smještao na lokaciju nekog protjerivanja ili maltretiranja Hrvata? Nikakav plan napada ne postoji, niti je igdje prezentovan od strane HVO, jer da je tako hvalili bi se na sva zvona. Jedini razgovor koji je HVO mogao čuti, jeste razgovor rahmetli Arifa, kad je tražio da se napadne HVO, nakon povlačenja snaga dovedenih iz Splita i okolnih mjesta, koje su harale po Mostaru, kao što su rezervisti harali 1991. godine, a ne znajući da su oni samo sakriveni u vojarnama u južnom dijelu. Taj zahtjev je svakako odbijen od strane Sefera, jer se provlačilo oružje za Srednju Bosnu, pa im nije odgovaralo da se pravi belaj u Mostaru. Tako je istočni dio grada platio cijenu Srednje Bosne, a Hrvati Srednje Bosne su platili cijenu Herceg Bosne i stolnog grada. Ako postoje ti dokumenti kao što tvrdiš, zašto nisu prezentovani javnosti? Inače što se tiče toga tko bi koga do Konjica tjerao, razmisli malo šta je bilo kad je Sefer izbio na Vrda i kako je odjednom dogovoreno da se povuku nazad, dok je malo iza toga pokojni Tuđman potpisao Washingtonski sporazum. Da imaš imalo mozga u glavi skontao bi da je ovdje politika uvjetovala tko će i gdje će na terenu napredovati, a ne stvarni odnos snaga na terenu. Zar doista misliš da je ona mala šaka jada mogla da drži Konjic u blokadi? Dokle god je godilo pojedincima da se bogate na švercu, blokada na Drecelju je postojala. Uostalom, po tvom plitkom rezonu, ako ovi u Mostaru nisu odgovorni za zločine, kako mogu oni Bošnjaci u Srednjoj Bosni biti odgovorni za svoje zločine? Djela sa najbitnija care, a zločini nisu za hvalu ni jednima ni drugima. Zato raspitaj se malo kod pravih bojovnika šta je i kako je bilo, a ne kod ovih papirnih heroja, koji danas glume tajkune preko leđa pravih bojovnika.
+104
-4
1
BA
InternetExplorer
Dango Poturovic
prije 363 dan.
Wolfe bijedo javi se znam da citas ovo al fukaro odgovori Anti a ne meni na komentar
+20
-27
42
BA
Chrome
Zlatko Hasanbegović
5. Zlatko Hasanbegović
prije 362 dan.
Sve to vrijeme zene vam u Hrvatskoj na moru gdje Hrvatska vojska vikendom ide na "kupanje":),baš ste sila bili  :) Hoćemo otvarati tu temu,ili ste zato mozda i puni mrznje prema Hrvatim  :)
+9
-13
67
BA
InternetExplorer
Jeko Kinkel
6. Jeko Kinkel
prije 338 dan.
Kako je vama dosadno u životu !
+4
-1
0
-
Chrome