Sarajevo
Saudijski komitet u BiH zaključio svoj rad sa preko 560 milijuna dolara pomoći
Tijekom svečanosti upriličen je čin otkrivanja spomen ploče čime je amfiteatar Kulturnog centra 'Kralj Fahd' službeno imenovan po Njegovom kraljevskom visočanstvu Princu Selmanu bin Abdulazizu.

Visoka delegacija Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine predvođena Nj.E. veleposlanikom Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, Eid bin Mohammed Althakafijem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem sinoćnjim je završnim obraćanjem zaključila aktivnosti Visokog saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini.

Na svečanosti pred predstavnicima diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, Nj.E. veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, Eid bin Mohammed Althakafi između ostaloga osvrnuo se na početak rada Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH zahvalivši pri tome svima koji su sudjelovali u kreiranju i radu Komiteta, te dodavši: "Naši napori su bili usmjereni najviše na pružanje pomoći kako bi se ublažila patnja bosanskog naroda koji se nalazio u opkoljenim gradovima, ali i na obnovu kulturnih i civilizacijskih institucija koje su bile uništene. U aktivnosti Visokog saudijskog komiteta za pomoć od osnivanja pa do danas uloženo je preko 560 milijuna dolara. Za ovu priliku dobio sam veliku čast da najavim da je Kralj Abdullah bin Abdulaziz dao svoj pristanak da amfiteatar kulturnog centra Kralj Fahd bude imenovan po Njegovom kraljevskom visočanstvu Princu Selmanu bin Abdulazizu kako bi ovjekovječilli njegove velike napore u podršci narodu Bosne i Hercegovine".

Tijekom svečanosti upriličen je čin otkrivanja spomen ploče čime je amfiteatar Kulturnog centra 'Kralj Fahd' službeno imenovan po Njegovom kraljevskom visočanstvu Princu Selmanu bin Abdulazizu, a čast otkrivanja spomen ploče pripala je Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH između ostaloga istakao je kako je ovo vrijeme obnove i razvoja Bosne i Hercegovine, vrijeme ekonomskog partnerstva između Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, te dodao da je 'Kraljevstvo Saudijske Arabije uložilo svoje napore kako bi podržalo razvoj Bosne i Hercegovine i u zadnje tri godine odobrilo tri kredita Bosni i Hercegovini iz Saudijskog fonda za razvoj koja su alocirana za opremu bolnicama, izgradnju puteva i kuća za pomoć izbjeglicama kako bi se mogli vratiti svojim kućama'.

Zamjenik reisu-l-uleme h. hafiz Ismet ef. Spahić u svom obraćanju osvrnuo se na rezultate Komiteta. "Visoki saudijski komitet obnovio je i opremio 585 džamija širom BiH. Od toga je 20 sagrađeno, 165 obnovljeno, a 400 opremljeno sa tepisima, ozvučenjem, grijanjem, mushafima i islamskim bibliotekama. Komitet je između ostaloga tijekom projekta osnovao deset centralnih biblioteka u jednom broju škola, instituta i bosanskih kulturnih centara. Komitet je također opskrbio desetine džamija audio bibliotekama i osigurao kopije časnog Kur'ana tiskane na Brailleovom pismu".

Prisutnima se obratio i prim.dr. Mahir Tokić koji je radio na medicinskim projektima Visokog saudijskog komiteta, riječima: "Čast mi je što danas mogu iskazati neizmjernu zahvalnost Kraljevini Saudijske Arabije koja je kroz regionalni ured Visokog saudijskog komiteta u najtežim momentima agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i u poslijeratnom periodu nesebično pomagala BiH na svim poljima. Pomoć zdravstvu u takvim momentima značila je omogućiti ranjenima život, a bolesnima zdravlje. Visoki saudijski komitet od svog dolaska humanitarnim radom osiguravao je neometan rad zdravstvenih radnika. Taj rad se odvijao u projektima obnavljanja i opremanja oštećenih objekata, novčane pomoći 1500 liječnika, medicinskih tehničara i farmaceuta, nabavke sanitetskih vozila, nabavke i distrubicija ljekova, liječenja ranjenih i oboljelih u bolnicama Kraljevine Saudijske Arabije, izgradnji Centra za dijalizu na Ilidži, osposobljavanju Centra za srce i mnogih drugih. Ovim putem im na svemu tome zahvaljujem".

O građevinskim projektima Komiteta govorio je također i prof.dr. Fikret Veljović, te o podršci Komiteta obrazovanju prof.dr. Fuad Sedić sa fakulteta Princ Selman u Bihaću.

Visoki saudijski komitet za pomoć narodu Bosne i Hercegovine osnovan je 1992. godine na temelju plemenite naredbe Čuvara dvije Časne džamije, kralja Fahda bin Abdulaziza. Naredbom se ukazivalo na osnivanje Visokog komiteta koji će se brinuti o pružanju pomoći narodu Bosne i Hercegovine, a kojim će predsjedavati Njegova kraljevska visost, princ Selman bin Abdulaziz, guverner Rijadske oblasti. Džamija i Kulturni centar 'Kralj Fahd' otvoreni su 15.09.2000. godine, priopćeno je iz ovog komiteta.

Četvrtak, 22. prosinca 2011. 15:07
S.S.
http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/saudijski-komitet-u-bih-zakljucio-svoj-rad-sa-preko-560-milijuna-dolara-pomoci/52127