Nema zaključaka

Sastanak u Vladi FBiH o problemima vatrogasaca bez dogovora

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 14:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I današnji sastanak u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu u vezi najavljenih zakonskih izmjena koje pogoršavaju materijalni položaj vatrogasaca u Federaciji BiH prošao je bez dogovora i zajedničkog zaključka jer predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite ostaju na početnim pozicijama .

Samostalni sindikat županijskih državnih službenika i namještenika Sarajevo, u čijem sastavu se nalazi Profesionalna vatrogasna postrojba Županije Sarajevo, predložio je niz konkretnih zaključaka i rješenja kojima bi se poboljšao status svih vatrogasaca u FBiH.

Sindikat je predložio da se Nacrt izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu povuče iz procedure i formira Radna grupa za izradu kvalitetnijeg zakonskog teksta u koju bi bili imenovani i predstavnici sindikata, vatrogasaca i Saveza gradova i općina kao i načelnika koji su pokrenuli inicijativu pred Ustavnim sudom FBiH, priopćeno je iz Samostalnog sindikata županijskih državnih službenika i namještenika

Ranijim Nacrtom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, konkretno je bilo predviđeno brisanje člana 114. ovog zakona kojim bi se ukinuo dodatak na posebne uvjete rada u visini 30 posto.

“Naš sindikat predlaže da se ispoštuje presuda Ustavnog suda FBiH o ukidanju člana 114. tako da se sredstva za uvećanje plaće iz članova 112. i 114. ovog zakona osiguravaju u proračunu Federacije BiH i dostavljaju županiji, gradu i općini'', kazao je predsjednik Samostalnog sindikata županijskih državnih službenika i namještenika Sarajevo Elvis Zornić.

Dodao je da je evidentno da ovo rješenje ima podršku i sindikata i vatrogasaca, te Saveza općina i gradova.

“Nije mi zato jasno, s obzirom na aktualnu situaciju s požarima u našoj zemlji i regionu, da Vlada Federacije BiH odbija ovo rješenje, ali mi ćemo istrajati u borbi za puna prava vatrogasaca'', rekao je Zornić.

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao da je njegova obveza da ispoštuje presudu Ustavnog suda i da će je kao takvu provesti.

Dodao je da svi trebaju naći model financiranja u ovoj oblasti, ali da ovaj zakon ne spada u red reformskih zakona iz Reformske agende.

Na sastanku, kojem su nazočili i predstavnici nekoliko općina u FBiH, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, predstavnici Koordinacije vatrogasaca Federacije BiH, direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu Fahrudin Solak kazao je da se zakon može popraviti i u parlamentarnoj proceduri, što su prisutni na sastanku kategorički odbili.

Zatražili su od Solaka, kao predlagača, da povuče zakon koji evidentno ugrožava status vatrogasaca, te ugrožava financijsku održivost pojedinih lokalnih zajednica.

Kopirati
Drag cursor here to close