Stigla u BiH

Sarajevska policija upozorava na po život opasnu igru ''Plavi kit''

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 19:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica "Plavi kit" započeta u Ruskoj Federaciji dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevsku županiju. Njezin sadržaj je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubojstvo, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Iz tog MUP-a apeliraju roditeljima, starateljima, prosvjetnim radnicima i drugima koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima kod korištenja društvenih mreža kako ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih "igrica".

Igrica "Blue Whale" ("Plavi kit") širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama, najčešće predpubertetske i pubertetske dobi. Društvene mreže - internet, prvenstveno Facebook nisu dopuštene za korištenje osobama mlađim od 18 godina.

''Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju ih dajući netočne podatke o svojoj starosti. Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja "prešutno odobravaju" takvo ponašanje, odnosno prihvaćaju to da djeca imaju svoje "profile", pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu spomenute komunikacije'', citat je iz priopćenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije će u suradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužiteljstvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama, navedeno je također.

Kopirati
Drag cursor here to close