Nakba

Sarajevo: Skup podrške palestinskim zarobljenicima u izraelskim zatvorima

Vijesti / Flash | 20. 05. 2017. u 12:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Palestinska zajednica u BiH danas je u Sarajevu organizirao skup podrške i solidarnosti s palestinskim zarobljenicima u izraelskim zatvorima koji su započeli štrajk glađu.

"Danas šaljemo poruku podrške palestinskim zarobljenicima u izraelskim zatvorima, a u isto vrijeme obilježavamo 69. godišnjicu Nakbe ili Dan katastrofe, dakle, prve okupacije Palestine. Iz glavnog grada BiH pozivamo sve hrabre, čestite i pravedne ljude da podrže zahtjeve palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima da imaju bolje uvjete i da dostojanstveno mogu živjeti u svojoj domovini", izjavio je predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf.

Dodao je da se u izraelskim zatvorima nalazi više od 6.500 Palestinaca koji nisu imali pravedno suđenje, a među njima su maloljetnici i žene. Maarouf je istakao da u tom smislu traže dosljedno poštovanje Ženevske konvencije.

Predsjednik Udruženja "Bosanskohercegovačko palestinsko prijateljstvo" Avdo Hebib je kazao da su ti Palestinci zatvoreni mimo svih međunarodnih propisa o ljudskim pravima i veliki broj njih, oko 1.800 štrajkaju glađu.

"Nažalost, nitko iz međunarodne zajednice nije pokazao interes da zaštiti osnovna ljudska prava zatvorenika koja proizilaze iz međunarodnih konvencija. U izraelskim zatvorima je i oko 300 djece, maloljetnika i oko 60 žena", dodao je Hebib.

Na ovom skupu, kojem je natočio i veleposlanik Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora, skupljani su potpisi za peticiju podrške za Palestince u izraelskim zatvorima koja će biti zajedno sa pismom sa zahtjevima poslana internacionalnom Crvenom križu.

Kopirati
Drag cursor here to close