Strah

Sarajevo: Preminulo troje djece, roditelji u strahu

Vijesti / Flash | 12. 01. 2017. u 08:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da je u Sarajevu za manje od mjesec dana umrlo troje djece izazvala je paniku i strah među roditeljima. Pitaju se šta se događa u bolnicama iz kojih bi djeca trebala izaći zdrava, a ne mrtva. U strahu su ponajviše od, kako kažu, bolničkih infekcija koje godinama odnose dječje živote.

Sarajevski pedijatar Dragan Đokanović, koji je prije nekoliko dana odlučio napustiti Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osvrnuo se na sve učestalije napise o smrti djece upravo na klinikama gdje se djeca i rađaju, piše Dnevni avaz.

Doktor Đokanović tvrdi da je alarmantno stanje posebno otkako je novi menadžment KCUS-a ukinuo Neonatološko odjeljenje, utemeljeno davne 1985. godine s vrlo jasnim ciljevima - da se smanji smrtnost tek rođene djece.

Prema Đokanovićevom mišljenju, sada se, kada je Neonatologija ukinuta, stvaraju pretpostavke za novu epidemiju, nalik onoj iz kobne 1985. godine, kada je na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, na Jezeru, za svega nekoliko dana umrlo 21 novorođenče.

Prva beba tada je preminula na Pedijatrijskoj klinici. Iste noći preminula je još jedna beba, sutradan još dvije... podignuta je uzbuna. Uzročnik smrti bio je virus koksaki koji napada srčani mišić, a izoliran je na Institutu za biologiju.

On je prokomentirao i alarmantan podatak da je prošle godine umrlo 107 beba.

''Mene to ne iznenađuje, zato kažem da bih posebno sada volio da ne budem u pravu i da taj broj ne bude veći. Međutim, stvorena je situacija da se to može dešavati, i to vrlo često. Jer, bez neonatološkog odjeljenja nema ozbiljne klinike za porodiljstvo. Svoju kćerku, sestru, suprugu nikad ne bih poslao da se porađa na klinici na kojoj nema neonatologije'', kaže dr. Đokanović.

Zgrožen je i činjenicom da je u posljednjih mjesec dana umrlo troje djece te da ni nakon njihove smrti još nisu gotovi nalazi kako bi se ustanovilo šta je dovelo do tog tragičnog ishoda. Ogorčen je na nebrigu liječnika, na činjenicu da se o tragediji beba šuti, dok zdravstvo postaje sve opasnije po pacijente.

Podsjećamo, da je u Mostaru prošle godine preminulo četvero nedonoščadiIz SKB Mostar je rečeno kako su bebe preminule zbog bakterije Klebsielle, kao i drugih dijagnoza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close