Poginuli

Sarajevo gradi spomenik za 102 Hrvata

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 13:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suradnja na pripremi projekata za apliciranje na EU i IPA fondove, kao i izgradnja spomenika za Hrvate koji su poginuli braneći Sarajevo bio je povod današnje posjete premijeru Elmedinu Konakoviću veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i njegovog zamjenika Ante Franjića.

''U Hrvatskoj se trenutno radi na trilateralnim IPA fondovima. Imamo iskustva i znanja, možemo vam pomoći pri realizaciji određenih projekata. Mi sad godišnje povlačimo oko milijardu eura iz tih fondova'', pojasnio je Del Vechio.

Istaknuo je i kako bi za Sarajevo, ali i njegove građane, bilo značajno da na području grada bude podignut spomenik za 102 Hrvata koja su poginula braneći rodni grad.

Premijer Konaković poručio je da Sarajevo na sve načine nastoji očuvati multietičnost te da će on rado podržati tu inicijativu. Naglasio je da „ naš grad nisu obranili samo Bošnjaci, nego i Hrvati, Srbi, Židovi, Romi...''

Naglasio je kako će, ako to bude potrebno, Vlada Kantona Sarajevo izdvojiti i financijska sredstva za izgradnju spomenika.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnoj lokaciji na kojoj bi mogla biti izgrađena zgrada Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, a po riječima veleposlanika Del Vechia prostirala bi se na oko osam tisuća četvornih metara.

''Planirali smo da objekt bude sagrađen na državnom vlasništvu po sustavu javno - privatnog partnerstva'', rekao je veleposlanik Del Vechio.

Konaković je informirao, tom prilikom, veleposlanika da su urbanističke nadležnosti, novim zakonom o građenju pripale lokalnim razinama vlasti, dok je Kanton Sarajevo zadužen samo za definiranje prostora, odnosno njegove namjene.

Razgovarali su i osnivanju Sveučilišta "Effectus centrum" u Sarajevu, ali je premijer kazao da je potrebno napraviti društveno - ekonomsku procjenu za otvaranje fakulteta.

''U interesu nam je promocija studentskog turizma, nastojat ćemo da Sarajevo postane obrazovni centar'', naglasio je Konaković, javlja Press služba KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close