Ivanić i Crnadak

Sankcije Dodiku: Bit će nekih novih momenata

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 15:18 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve ću sutra reći. Ima nekih novih momenata'', rekao je Igor Crnadak ministar Vanjskih poslova BiH, komentirajući poziv predsjednika RS Milorad Dodika da veleposlanicu SAD-a u BiH Maureen Cormack proglasi personom non grata.

Crnadak, koji se trenutno nalazi na službenom putu, kazao je za "Avaz" da će sutra održati konferenciju za medije na kojoj će iznijeti svoje mišljenje o cijelom slučaju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na konferenciji za medije prokomentirao je sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku, rekavši kako ne smatra da je politika sankcija pametna.

''Mislim da je to generalno pogrešna politika. U Federaciji se već stvara neka vrsta euforije i sve to unosi preveliku politizaciju u cijeli ovaj slučaj'', rekao je Ivanić.

Istaknuo je da Dodika treba mijenjati legitimnim putem, te da će on braniti isključivo interese RS.

''Ono što je najvažnije jeste da građani RS ne budu u to uvedeni. Važno je nastaviti funkcionirati na normalan način. Vrijeme pred nama će sve riješiti. Sa svoje strane ću učiniti da RS bude potpuno ravnopravno tretirana, a kao član Predsjedništva ću se potruditi da branim interese RS i ne pravim probleme drugim narodima'', rekao je Ivanić.

Inače, Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu sa svojim sekcijama u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Engleskoj, Luksemburgu i Italiji uputilo je apel vladama 28 država članica Europske unije da podrže sankcije koje su od SAD-a uvedene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

''Naša organizacija koja se bori za ljudska prava širom svijeta godinama je dizala glas protiv popustljive politike međunarodne zajednice prema negiranju države Bosne i Hercegovine koju je sprovodio Milorad Dodik'', istaknuli su Tilman Zülch i Fadila Memišavić u ime Društva za ugrožene narode - Internacional dodajući da su zato pozdravili odluku Vlade SAD-a o nametanju sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Nalaze da nije dovoljno da samo SAD nametnu sankcije nekome tko poput Dodika otvoreno prijeti secesijom Republike Srpske i raspadom Bosne i Hercegovine.

''Zato upućujemo apel vladama 28 država članica Europske unije da podrže uvedene sankcije od SAD na taj način što će i same nametnuti sankcije predsjedniku RS-a'', navodi se u apelu Društva za ugrožene narode.

Podsjetimo, Vlade najmanje pet europskih zemalja pomno prate situaciju i mogle bi se pridružiti SAD-u uvodeći sankcije protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, objavio je srbijanski Mondo navodeći kako se doznaje da će putem Amerikanaca krenuti i neke europske zemlje, među kojima je i Njemačka. Hrvatska će sama odlučiti hoće li se pridružiti američkim sankcijama predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, kazao je u srijedu u Zagrebu novi glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Tomislav Lendić.

Također, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas pravosudne organe Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim nadležnostima, sankcioniraju nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kršenje mirovnog sporazuma iz Daytona i sve oštriji govor mržnje Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

''Izostajanje sankcija protiv Dodika dovelo je masovnog kršenja Ustava i govora mržnje, te zabrinjavajuće radikalizacije, koja je već dostigla najavu secesije, mogućnost novog etničkog čišćenja, čime mirovni sporazum faktički prestaje važiti. Takav razvoj događaja već je doveo u pitanje mirovni proces koji je brižljivo razvijan i vođen puna dva desetljeća'', rekao je Salkić te je pozdravio odluku State Departmenta da uvede sankcije Miloradu Dodiku.

Kopirati
Drag cursor here to close