33 od 118 stranaka

Samo 28 posto političkih stranka radi u skladu sa zakonom

Vijesti / Flash | 14. 02. 2017. u 14:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Predloženim zakonskim izmjenama bili bi izjednačeni koeficijenti za obračun plaće za državne i policijske službenike, odnosno koeficijenti za obračun plaće za policijske službenike od čina 'mlađi inspektor' do čina 'glavni inspektor' bili bi izjednačeni s koeficijentima državnih službenika od radnog mjesta 'stručni suradnik' do radnog mjesta 'rukovodeći državni službenik'.

Komisija nije podržala amandman koji je na predloženi zakon uložio zastupnik Mirsad Isaković.

Komisija za financije i proračun primila je k znanju Informaciju o aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi: 'Transparentnost rada institucija BiH', čiji je podnositelj Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

Članica Komisije Dušanka Majkić je tijekom diskusije istaknula da 'nema demokratije bez transparentne vlasti'.

Kazala je da postojeći zakonski okvir ograničava transparentnost, te da bi u cilju jačanja transparentnosti trebalo pristupiti izmjenama zakona, da bi zainteresiranima na adekvatan način bio omogućen pravovremen pristup informacijama o radu institucija BiH.

Član Komisije Mirsad Isaković je kazao da je, po njegovom mišljenju, transparentnost institucija i utroška javnih sredstava u BiH na vrlo niskom nivou. Po njegovim riječima, građani nemaju uvida u potrošnju javnih sredstava.

Naveo je da ima primjedbu na transparentnost trošenja javnih sredstava i na web stranice institucija „koje nisu adekvatne institucijama koje obavljaju određene poslove na nivou države i nisu ažurirane na vrijeme“.

Član Komisije Jasmin Emrić ocijenio je da ova informacija uopće nije pripremljena za parlamentarnu proceduru, navodeći da je način na koji je izrađena veoma složen te da je „opterećena kopiranim aktima koje su dostavile institucije BiH“.

Komisija je usvojila Izvještaj o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini, čiji je tvorac Središnja izborna komisija BiH.

Članica Komisije Dušanka Majkić je tokom diskusije kazala da je od 118 političkih stranaka za koje je izvršena revizija u 2014. godini, kod 97 političkih stranaka napravljen pregled s nalazima revizije i mišljenja revizora, a 21 politička partija uopće nema izvještaja.

''Što to znači, sudjelovali na izborima i nema nikakvog izvještaja. Ne zna se ni kako su financirani, ne zna se odakle su sredstva dobili, nema ništa'', kazala je Majkić.

Po njenim riječima, kod 21 političke stranke izvršena je revizija u prostorijama te stranke, a kod 13 političkih stranaka je uskraćen pristup revizorima da uđu u prostorije.

Ona je navela i da kod 33 političke stranke nije utvrđeno kršenje odredbi zakona o financiranju. Istaknula je da su od 118, 'samo 33 političke stranke radile u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranka'

''Imamo 28 posto političkih stranka koje rade u skladu sa zakonom. To je alarmantan podatak'', smatra Majkić, dodajući da to znači da vrijedeći i Zakon o financiranju političkih stranaka ne pruža adekvatan okvir za bolju transparentnost'.

Komisija za financije i proračun primila je k znanju Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće proračunske rezerve za razdoblje siječanj - rujan 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close