Upiranja prstom

Šamaranje SDA i SBB-a: Tko je nesposoban?

Vijesti / Politika | 21. 09. 2017. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ignoriranje državnog parlamenta od strane Denisa Zvizdića, uključujući neprisustvovanje sjednicama, odbijanje postupanja po zaključcima ovog doma građana, te njegova nesposobnost da osigura čak i većinu Kluba SDA za ključne zakone, doveli su do situacije u kojoj Zvizdić nije u stanju prevesti odgovore na Upitnik Europske komisije, a kamoli provesti prijeko potrebne reforme'', priopćeno je danas iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Odgovor je to na priopćenje SDA koja tvrdi da su SBB i predsjednik te stranke, Fahrudin Radončić, kočničari reformi u BiH.

No, SBB navodi kako su prilikom rasprave o davanju suglasnosti za ratifikaciju međunarodnih ugovora na sjednici Zastupničkog doma PSBiH, zastupnici nekoliko stranaka postavili niz legitimnih pitanja koja se tiču sporazuma o zaduženju u iznosu od 150 milijuna KM, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

U priopćenju se dodaje da pošto sjednici nije prisustvovao niti jedan predstavnik predlagača, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, nitko nije mogao dati odgovore na osnovna pitanja izabranih predstavnika građana koja su se ticala kontrole potrošnje tih pozajmljenih sredstava.

Zastupnički dom je potom, navode iz SBB-a, većinom glasova tražio da se rasprava ne vodi dok se ne osigura prisustvo predlagača ili ovlaštenog predstavnika, a s ciljem pribavljanja odgovora na ta i slična pitanja.

''Sama činjenica da se na jučerašnjoj (srijeda, op.ur.) sjednici Zastupničkog doma našao samo jedan zakon Vijeća ministara BiH, a čak četiri zakona pojedinačnih zastupnika, ukazuje da je Vijeće ministara BiH već odavno brod čijeg nesposobnog kormilara SDA na sve načine pokušava sačuvati pa makar i nasukali Bosnu i Hercegovinu. Kao stranka koja je dobila šansu da prvi put od 2006. godine ponudi bošnjačkog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, SDA ima primarnu odgovornost da prepozna sve greške i propuste Denisa Zvizdića, te da ponudi zamjenu. Svako odugovlačenje dodatno usporava reformski put Bosne i Hercegovine na ogromnu štetu naših građana'', navodi se u priopćenju za javnost SBB-a.

Podsjećamo, SDA je ranije objavila kako će ''za blokadu institucija biti odgovoran Fahrudin Radončić i SBB'' te da je na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH ''pokazana sva pogubnost neprincipijelne politike koju vodi SBB''.

Kako navodi SDA, ''na bespotreban zahtjev predstavnika SBB-a jučer je odloženo usvajanje važnih dokumenata za BiH i na taj način je nanesena šteta našoj zemlji i njezinoj ekonomiji''.

Kopirati
Drag cursor here to close