Disciplinska odgovornost

Salihović smijenjen sa pozicije glavnog tužitelja

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 12:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo za tužitelje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog Gorana Salihovića, glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Salihovića.

Kako se navodi, Salihović je odgovoran za disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 23. Zakona o VSTV-u BiH: ''bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva“ i člana 57. točka 19. Zakona o VSTV-u BiH: ''namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“.

Također, Disciplinsko povjerenstvo je donijelo odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 11. Zakona o VSTV-u BiH: ''omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene“ i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: ''miješanje u postupanje sudije ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“.

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. točka e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close