Zbog klevete

Salihović najavio kaznenu prijavu protiv Mektića

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 09:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH zbog ''lažnog prijavljivanja i klevete''.

''Utvrđeno je da nisam vodio istragu u predmetu "Zlato" niti za ratne zločine i napisao je kaznenu prijavu protiv mene, tako da ću ja sada napisati kaznenu prijavu protiv njega'', kazao je Salihović u izjavi za medije prilikom održavanja disciplinskog ročišta koje se protiv njega vodi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Po riječima Salihovića, Mektić je svojim lažima uspio da ''diskreditirate mene'', a u tome mu je pomogao i direktor Obavještajne agencije u BiH Osman Mehmedagić.

''Oni su izrekli laži i obmanuli VSTV i disciplinskog tužitelja, neke političare i strance '', kazao je Salihović, naglasivši da od te tačke disciplinske tužbe protiv njega nema ništa.

Disciplinsko ročište protiv Salihovića je zatvoreno za javnost. Kao svjedok je ispitan jedan tužitelj, a iskaz bi trebao dati i bivši premijer BiH Nikola Špirić.

''Mogu da dokažem da od neprijatelja broj jedan ove države, ja sam na neki način okarakteriziran kao terorista, kao ratni zločinac i kriminalac'', kazao je Salihović, spomenuvši da je ostao verbalni delikt u kojem je on nešto psovao jer je bio ljut.

Prema suspendiranom glavnom tužitelju, nezamislivo je da ročište bude zatvoreno sad kad postoji i iskaz Špirića.

''Ne vidim razloga da se nešto krije. Ovako izgleda da je montirano, ne tvrdim da jeste, ali hoću da imam dokaze za Strazbourg '', kazao je Salihović.

Na ročištu trebao bi svjedočiti i novinar Mato Đaković.

U disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navodi se da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelj osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje suce i tužitelje.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem Salihović doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je suspendiran sa dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH krajem rujna prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close