Suđenje Lijanoviću

Šakić odgovarao na pitanja o poljoprivrednicima, korisnicima poticaja, koji su se ubili

Vijesti / Crna Kronika | 29. 06. 2017. u 11:23 Detektor.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću za zloupotrebu položaja, optuženi Šakić je kazao da ne osjeća nikakvu krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret.

''Mnogo puta sam se pitao zašto sam ovdje. Poljoprivrednike sam upućivao najbolje što mogu, a radeći svoj posao, pokušao sam napraviti bolje za poljoprivredu'', izjavio je Šakić.

On je kazao da je završio Poljoprivredni fakultet u Sarajevu te da je radio u firmi ''Lijanović''. Kako je rekao, kao funkcioner Narodne stranke ''Radom za boljitak'', bio je zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, a 2011. godine imenovan je za savjetnika u Federalnom ministarstvu poljoprivrede.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Šakić je naveo da je poznavao Šerifovića, Čamdžića i Edina Ajanovića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je također osuđen u ovom predmetu.

On je potvrdio da je ostvario kontakt sa Zdravkom Gadžom, koji je koristio poticaje Ministarstva, a koji je izvršio samoubojstvo.

''Sastali smo se jednom na molbu mog susjeda Dalibora Bogdana. Pitao je za poticaje. Rekao sam mu da prati kada Vlada usvoji program, da prati na web stranici i da se prijavi'', ispričao je Šakić, navodeći da je Gadžu vidio još samo jednom, kada je bio u kontroli realizacije poticaja.

Odgovarajući na pitanja Mirne Delalić, odvjetnice Jerka Ivankovića Lijanovića, Šakić je istaknuo da je ''čista izmišljotina'' da je na jednom od sastanaka imao spisak izvoznika šljive, a što su tvrdili neki svjedoci tijekom procesa.

On je kazao da Ivanković Lijanović nikada nije rekao da će poticaj biti 20 feninga po kilogramu, a da 10 feninga treba biti vraćeno stranci.

''Nikad nisam bio na sastanku na kojem je tražen postotak, a nikada se nije odlučivalo o prioritetnim zahtjevima, niti je to kad ministar tražio. Ministar mi nikada nije naložio da uradim nešto nezakonito'', izjavio je Šakić.

Nastavak suđenja je planiran za 6. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close