Kerry priznao

'SAD obučava sirijske pobunjeničke snage'; Njemačka odbija slanje oružja

Vijesti / Flash | 07. 03. 2013. u 08:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry na indirektan način potvrdio je tijekom posjete Kataru da SAD obučava sirijske pobunjeničke snage, te da mnoge druge zemlje pomažu sirijsku opoziciju, javlja u četvrtak američka TV mreža Fox News.

Kerry je prvi američki dužnosnik koji je službeno priznao obuku sirijskih pobunjenika, ali nije ulazio u detalje, opisavši obuku kao "jednim dijelom" napore SAD-a, a potom kao nešto što "puno zemalja" čini. Američki su mediji ranije izvještavali da CIA obučava sirijske pobunjenike u Jordanu, pozivajući se na izjave neimenovanih američkih dužnosnika.

"Mnoge zemlje sudjeluju u obučavanju opozicijskih boraca", kazao je Kerry u razgovoru za Fox News, pojasnivši da administracija predsjednika Baracka Obame želi poslati signal sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da "smo odlučni pomrsiti mu računicu".

"Mislim da ono čemu se predsjednik Obama nada jest graditi na onom što se već desilo. Predsjednik je uveo sankcije koje predsjedniku Asadu ograničavaju mogućnosti održavanja ratnog stroja", rekao je Kerry. Kerryjeve izjave potvrđuju izvještaj New York Timesa da SAD jača podršku sirijskoj opoziciji u pokušaju svrgavanja Asada, te je stoga i započeo obuku pobunjenika.

Američki državni tajnik također je opisao raspoloženje međunarodne zajednice prema sirijskoj krizi, ustvrdivši da "niti jedna zemlja neće samo stajati po strani dok Asad vlastiti narod ubija SCUD projektilima, a njegovi ratni zrakoplovi bombardiraju. Izrazio je nadu da će se Asada i njegove saveznike moći uvjeriti "kako je došao trenutak da se uistinu pregovara s prijelaznom vladom".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle odbacio je u četvrtak u razgovoru za dnevni list Tagesspiegel ideju da se pošalje oružje sirijskim pobunjenicima koji pokušavaju da svrgnu režim predsjednika Bašara el-Asada

"Uvijek postoji opasnost da se pothranjuje utrka u naoružavanju i izazove rat koji može zahvatiti čitavu regiju", izjavio je Westerwelle. "Europski ministri vanjskih poslova uveli su Siriji embargo na oružje koji dopušta samo da se opoziciji isporuči oprema za zaštitu i razoružavanje", podsjetio je Westwrwelle i naveo zaštitne prsluke i opremu za deaktiviranje mina.

"Radi se o opremi koja ne može biti smrtonosna", precizirao je ministar. On je demantirao slanje vojnih instruktora za pobunjenike: "Ni Njemačka ni Europska unija nemaju takvih planova", kazao je on.

U srijedu je general Selim Idris, zapovjednik glavnog stožera Slobodne sirijske vojske pozvao europske zemlje da ukinu embargo na oružje. "Ova mjera pogađa samo žrtve jer režim dobiva oružje od Rusije i Irana", kazao je general na konferenciji za medije u Europskom parlamentu u Bruxellesu. General je izrazio želju da zapadne zemlje pošalju pobunjenicima protuzračne i protutenkovske rakete.

 

Kopirati
Drag cursor here to close