Kongres

SAD milijunima želi smanjiti utjecaj Rusije u Europi, dio ''kolača'' dobit će i BiH

Vijesti / Flash | 29. 05. 2017. u 12:44 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki kongres razmotrit će zakon o formiranju posebnog fonda za borbu protiv ruskog utjecaja u Europi i na Balkanu, a koji je ''težak'' 250 milijuna dolara, navodi se u dokumentu koji je objavljen na web stranici Senata SAD-a.

Novac bi, kako se navodi u prijedlogu zakona, bio usmjeren u europske države i države bivšeg Sovjetskog saveza kao antiteza sve snažnijem političkom, financijskom i ekonomskom utjecaju Moskve. Predlagač zakona koji je ušao u kongresnu proceduru je utjecajni demokratski senator Benjamin Cardin.

Među državama koje bi trebale biti korisnice fonda je i Bosna i Hercegovina, kao jedna od država koja je u procesu ulaska u Sjevernoatlantski savez (NATO) i Europsku uniju. Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio euroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Kosovu te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Predlagači zakona ističu da ruska vlada želi ostvariti utjecaj u Europi i euroaziji, tako što pomaže političke stranke, nevladine organizacije, društvene skupine koje šire ''nepovjerenje u demokratske institucije i faktore, promoviraju ksenofobiju, zatvorenost i na druge načine podrivaju europsko jedinstvo''.

''Ruska vlada je uključena u dobro dokumentirane slučajeve korupcije s ciljem destabilizacije i kupovanja utjecaja u europskim i euroazijskim državama'', rečeno je u dokumentu.

Zakon koji je u Kongresu predložen 24. svibnja, traži formiranje fonda za borbu protiv ruskog utjecaja, a putem kojeg bi pomagali državama koje su izložene, a nemaju dovoljno resursa da se same izbore, ''ruskoj agresiji'' te očekuju američku pomoć.

Predlagač senator Cardin je poznat kao zagovornik sankcija protiv Rusije, a odbor Senata je već izglasao da prijedlog može ući u proceduru. Zakon je još u ranoj fazi, a predviđeno je da se novac izdvoji u proračunu za sljedeću godinu.

Između ostalog, prijedlog zakona navodi da bi se 250 milijuna dolara trošilo i na jačanje infrastrukture i mehanizama za jačanje obrane od cyber napada, ali i za borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravosuđa spomenutih država. Zakon konstatira da Rusija izravno kontrolira svoje medijske projekte u široj regiji, dok guši opoziciju i slobodno novinarstvo unutar svojih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close