Zubak

S Alijom dogovoren hrvatski tv-kanal

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 06:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S Alijom Izetbegovićem dogovorio sam restrukturiranje sustava javnog emitiranja, još 1998. godine, kojim je predviđeno da u programskoj shemi RTVBiH mora biti osigurana ravnopravnost jezika konstitutivnih naroda, posebno u informativnim programima i programima iz kulture. Jedan kanal je trebao u pravilu koristiti hrvatski, a drugi bosanski jezik'', izjavio je rekao je u intervjuu za Oslobođenje Krešimir Zubak, bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke.

Zubak kaže kako su opravdani zahtjevi za uspostavu posebnog kanala koji bi emitirao programe na hrvatskom jeziku.

''To je u cijelosti u skladu s europskom regulativom i stajalištima Vijeća Europe koja se odnose na pitanja javnog informiranja. Čudi me poradi čega tome prave otpor neki intelektualni i politički krugovi tzv. građanske orijentacije, osobito u Sarajevu, koji se verbalno zalažu da se u BiH ugrade europski standardi i vrijednosti'', rekao je Zubak.

Kaže kako je u vrijeme dogovora s Izetbegovićem tadašnji visoki predstavnik angažirao stručnjake to je pretočeno u zakonsku formu.

''Tome se rješenju a priori i snažno suprotstavio HDZ BiH koji, kako sam shvatio, nije želio kanal nego poseban RTV za Hrvate u BiH. Međutim, isti ljudi iz HDZ-a BiH su u Parlamentu BiH desetak godina kasnije pokrenuli pitanje hrvatskog kanala. I što je čudno, nasuprot pokojnom Izetbegoviću, na tu inicijativu se izreda SDA zastupnika reagiralo oštrim suprotstavljanjem da se to pitanje uopće uvrsti u dnevni red Parlamenta! Ne, to nije sve. Kada se to pitanje otvorilo u Parlamentu, tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak javno je ustvrdio, nasuprot svom prethodniku Westendorpu, kako zahtjev za uspostavu posebnog kanala nije u skladu s europskim standardima! Normalan čovjek bi se pitao tko je ovdje lud. Ovo je razlog što sporazum nije proveden'', rekao je za Oslobođenje Zubak.

Kopirati
Drag cursor here to close