Službena Moskva

Rusija: Trump nas vraća u hladnoratovsku retoriku

Vijesti / Flash | 18. 06. 2017. u 11:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena Moskva oštro je kritizirala američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog najavljenog zamrzavanja ranije dogovornog bilateralnog aranžmana između SAD-a i Kube, javlja agencija Anadolija.

"Takvim potezima i verbalnim napadima na kubanske dužnosnike američki predsjednik Trump nas vraća u zaboravljenu retoriku Hladnog rata", navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se također navodi da je jasno da je potreban nastavak diskursa suradnje i deblokade Kube, a da najavljeni Trumpovi potezi mogu donijeti samo željenje na obje strane.

Usprkos predizbornim najavama da će raditi na unapređenju američko-ruskih odnosa, američki predsjednik Trump od ulaska u Bijelu kući nije ostvrio pomak u vanjskoj politici prema Moskvi. Prošli tjedan je američki Senat izglasao odluku o uvođenju novih sankcija prema Rusiji.

Rusija održava tradicionalne dobre odnose sa Kubom, a u ožujku ove godine je potpisan i sporazum o pomorskom transportu nafte iz Rusije na Kubu, što je bilo obustavljeno duže od desetljeća.

Shodno predizbornim obećanjima o strožijem stavu prema Kubi, američki predsjednik Trump odlučio je uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom. Kazao je da otkazuje "strašan i pogrešan dogovor" koji je njegov prethodnik Barack Obama postigao s službenom Havanom.

Trump nije u potpunosti prekinuo diplomatske odnose sa Kubom koji su prije dvije godine obnovljeni nakon više od 50 godina neprijateljstava. Zadržao je otvoreno američku veleposlanstvo u Havani.

Kopirati
Drag cursor here to close