Novi Krim?

Rusija pripaja Južnu Osetiju

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 18:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će se oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije uklopiti u zapovjednu strukturu Vojnih snaga Ruske Federacije, piše Reuters.

Gruzija je osudila taj potez, a za očekivati je da će isto učiniti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dijela teritorija druge suverene države, nakon što je isto napravljeno s Krimom prije dvije godine, piše "Reuters".

Moskva već godinama kontrolira Južnu Osetiju, planinsku regiju na sjeveroistoku Gruzije, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu.

Prema tekstu prijedloga za koji Putin inzistira da se potpiše što prije, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebali prihvatiti nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom, javlja agencija, pozivajući se na rusku agenciju RIA novosti.

U sporazumu takođe stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji.

Nadalje, separatisti će smanjiti vlastite oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i inostranih poslova. Gruzijski šef diplomatije Mihail Janelidze je žestoko osudio tu najavu.

"Bilo koji sporazum između Ruske Federacije i de fakto vodstva Južne Osetije nije legitiman. Takvi koraci ne vode prema očuvanju mira i narušavaju mirovni proces, neophodan za razrješenje konflikta", navodi se u izjavi Janelidzea.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe s objašnjenjem da želi zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorija.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, ali njihov potez je slijedila tek nekoliko drugih međunarodno priznatih država.

Južnu Osetiju je kao nezavisnu državu do sada priznalo pet suverenih država (Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu), dok je međunarodne organizacije poput UN-a, OSCE-a, Europske unije, itd, smatraju dijelom Gruzije.

S druge strane, kritičari ruske vanjske politike smatraju da je intervencija u Južnoj Osetiji bila tek eksperiment za kasniju aneksiju Krima.

Kopirati
Drag cursor here to close