Zaobišli Obamu

Rusija pozvala Trumpa na pregovore o Siriji

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 08:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je pozvala tim novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa na mirovne pregovore o Siriji 23. siječnja u Kazahstanu, zaobišavši zapravo administraciju Baracka Obame na odlasku, piše Washington Post u petak navečer, javlja Hina.

State Department koji do Trumpovog svečanog preuzimanja dužnosti 20. siječnja još vodi demokratska administracija, izvijestio je pak da Sjedinjene Države nisu bile službeno pozvane na pregovore u Astani koje organiziraju Moskva, Ankara i Teheran, ali da Trumpovoj administraciji preporučuje da sudjeluje u njima ako im se pruži prilika.

Po pisanju Washington Posta, ruski veleposlanik u Washingtonu Sergej Kisljak pozvao je SAD na taj susret u Astani u telefonskom razgovoru 28. prosinca s budućim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Michaelom Flynnom.

No čelnik Trumpova prijelaznog tima, navodi list, rekao je da se u tom telefonskom razgovoru "nije donijela nikakva odluka".

Budući glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer u petak je za medije potvrdio taj razgovor ruskog veleposlanika i Flynna od 28. prosina, ali je rekao da se razgovaralo o "pripremi za telefonski razgovor ruskog predsjednika (Vladimira Putina) i izabranog predsjednika (Donalda Trumpa) nakon njegova službenog preuzimanja dužnosti".

Pregovori u Astani trebaju se održati u ponedjeljak 23. siječnja, koji je prvi radni dan za Trumpovu administraciju.

Susret u Astani treba biti uvod u međusirijske pregovore u Ženevi 8. veljače pod pokroviteljstvom UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close