Wess Mitchell

Rusi kupuju ljude na Balkanu, Amerika želi snažno djelovati

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Wess Mitchell, kandidat predsjednika SAD Donalda Trumpa za mjesto zamjenika državnog tajnika zaduženog za Europu i Euroaziju, jučer je tijekom saslušanja pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a pohvaljen za predan rad na izgradnji dobrih odnosa s Europom, ''kao najstarijim i najpouzdanijim saveznikom SAD''.

Kako prenosi Dnevni avaz, senator John ??rnyn, koji je predstavio Mitchella članovima Odbora, istaknuo je i da je nedavno boravio na Balkanu.

''Tamo su mi lideri država te regije jednoglasno govorili o problemima koje im pravi Rusija, negativnom utjecaju koji ta zemlja širi i kroz svoju propagandnu mrežu i tražili pomoć i zaštitu. Ne mogu zamisliti bolju osobu od Wessa Mitchella za taj posao. On je čovjek koji će nas, nakon godina nepotrebnog zanemarivanja tog kontinenta, vratiti u Europu i obnoviti veze s našim saveznicima'', rekao je Cornyn.

Senator Joe Manchin podržao je takav stav. Istaknuo je i kako se Rusija, zbog odsustva SAD, upetljala i u odnose s Turskom i sve više tu zemlju udaljava od tradicionalnog savezništva sa Zapadom, kako sa EU tako i s Amerikom.

Balkan je bio ključni segment izlaganja senatora Chrisa Murphyja. Istaknuo je kako je povlačenje SAD iz te regije otvorilo prostor Moskvi, koja je to iskoristila.

''Rusi su čak počeli kupovati ljude tamo i svaki dan vidimo nove i nove face koje se pojavljuju. Balkan je jako destabiliziran i ako hoćemo to zaustaviti, moramo tamo snažno djelovati'', istaknuo je.

Na poziciju u State Departmentu Mitchelldolazi s mjesta direktora nevladine organizacije Centar za analizu evropske politike (ČEPA), koju je osnovao 2005. Iz te organizacije on je razvio izuzetno dobre odnose s dužnosnicima Europske unije i NATO-a.

Poznat je i kao oštar kritičar aktivnosti Rusije Vladimira Putina. Zagovornik je ''realne'' politike prema kojoj Washington i Moskva trebaju surađivati gdje god je to moguće, ali da SAD ne smiju odstupati od svojih temeljnih vrijednosti. Mediji u SAD ocjenjuju da je on vrlo blizak prvom čovjeku Vijeća za nacionalnu sigurnost Herbertu McMasteru i šefu Pentagona Jamesu Mattisu.

Mitchell je tijekom saslušanja obećao snažnu suradnju sa EU i NATO-om, istaknuvši da su SAD jake onoliko koliko su njihovi saveznici jaki. Između ostalog, naglasio je važnost razvijanja dobrih odnosa, ali i trgovine i suradnje s Europom.

U tom je kontekstu naveo i da mu je prioritet realizirati projekte plasmana američkog tečnog plina (LNG) u Europu, prenosi Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close