Glasovanje o povjerenju

Rumunjska ljevica sprema se srušiti svoju vladu

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 06:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokrati na vlasti u Rumunjskoj odlučili su podnijeti zahtjev za glasovanje o povjerenju premijeru Sorinu Grindeanuu koji je postao nepoželjan jer "nije dovoljno discipliniran", ocjenjuju analitičari.

"Nadao sam se da do ovog neće doći, da će Grindeanu poštovati demokratske norme i dati ostavku", rekao je predsjednik Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea.

Kašnjenje u provedbi gospodarskog programa

Po njegovu mišljenju, zahtjev bi se trebao podnijeti u parlamentu u ponedjeljak, a glasovanje bi se trebalo provesti u srijedu. Lijeva koalicija u kojoj je i manja stranka ALDE, ima stabilnu većinu u parlamentu a može računati i na potporu zastupnika nacionalnih manjina, smatraju promatrači.

Socijaldemokrati su usto odlučili isključiti Grindeanua iz PSD-a, u kojemu je bio 21 godinu.

U srijedu su već bili uskratili potporu vladi predbacujući joj "kašnjenje" u provedbi gospodarskog programa.

"Dragnea želi srušiti legitimnu vladu i naškoditi interesima zemlje i vlastite stranke", uzvratio je Grindeanu, koji je u srijedu odlučno odbio podnijeti ostavku. "On je glavni krivac za ovu političku katastrofu", dodao je.

Neprihvatljivi pritisak

Takva promjena ponašanja Grindeanua (43), koji je prije bio poslušniji, iznenadila je njegove bivše kolege i analitičare.

"Ovakav zaokret zacijelo je posljedica neprihvatljivog pritiska Dragnee kako bi promjenom kaznenog zakona izvukao korist za sebe", rekao je politolog Ioan Stanomir.

Dragnea (54), koji je na parlamentarnim izborima krajem 2016. poveo socijaldemokrate u nadmoćnu pobjedu, morao je odustati od kandidature za premijersku dužnost zbog toga što je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno za izbornu prijevaru.

Predloživši Grindeanua na tu dužnost nije skrivao namjeru da vuče konce.

Mediji se pitaju što je nagnalo predsjednika socijaldemokrata da "reže granu na kojoj sjedi".

"Jedino obrazloženje za udaljavanje Grindeanua je Dragneina želja za apsolutnom vlasti u stranci i u zemlji", ocijenio je komentator Gandul.infoa, Marian Sultanescu.

Kopirati
Drag cursor here to close