Zakonodavna podrška

Ruke spremne: Prikupljena većina za rušenje Vijeća ministara

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 05:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH u ovom trenutku nema zakonodavnu podršku kako bi se održalo na vlasti, budući da je u Zastupničkom domu parlamenta BiH napravljena većina od 24 zastupnika (od 42 ukupno) koja bi mogla oboriti Ured predsjedatelja Denisa Zvizdića ukoliko se on sam ne povuče, pišu Nezavisne novine.

Te 24 ruke čine zastupnici SNSD-a, SBB-a, DF-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, te po jedan poslanik A-SDA i BPS-a.

Kako saznaju Nezavisne, iako je predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) u srijedu navečer odlučio odbiti zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o izvještaju o radu Vijeća ministara BiH, to bi trebalo biti urađeno 26. srpnja, na redovnoj sjednici parlamenta.

S tim u vezi sasvim je izvjesno da izvještaj neće biti prihvaćen, što bi automatski trebalo značiti da će se Zvizdić sam povući, a Vijeće ministara pasti. Za SBB, čiji Klub broji četiri zastupnika, situacija je jasna i čista - Zvizdićevo Vijeće ministara mora otići.

"Stav SBB-a je jasan, mi nismo zadovoljni radom Vijeća ministara. Potpisali smo i zahtjev za izvanrednu sjednicu, ali je on odbijen. Ali potpisi i dogovori ne znače ništa dok se se ne dođe do konkretne stvari da se nešto treba izglasati", kaže Mirsad Đonlagić, šef Kluba zastupnika SBB-a.

I SNSD je sasvim jasan u tom pogledu, a šef Kluba zastupnika ove stranke Staša Košarac ističe da se oni od prvog dana nisu slagali s radom Vijeća ministara.

"Zvizdićevo Vijeće ministara pokušava zaobići ustavne nadležnosti RS, pri čemu su politike Saveza za promjene bile štetne po RS. Prema tome, izvještaj o radu Vijeća ministara u 2016. nema podršku SNSD-a, a bilo kakav zahtjev za njihovu smjenu SNSD će podržati", kaže Košarac te podsjeća da su same stranke iz Federacije, preko svojih 17 zastupnika, pokrenule inicijativu za sazivanje hitne sjednice parlamenta.

Inicijativu su pokrenuli SBB, DF, SDP, Nezavisni blok, te po jedan zastupnik A-SDA i BPS-a.

Prema stavu Kluba DF-a, koji broji pet zastupnika, ovaj saziv Vijeća ministara je davno trebalo otići.

"Niti su šta radili, niti šta rade. Vijeće ministara treba da ode, mada je pitanje šta poslije toga. No, DF je za smjenu Vijeća ministara, a postoje i ruke u Zastupničkom domu za njihovu smjenu", tvrdi Damir Bećirović, predsjedatelj Kluba DF-a.

Istog stava je i SDP, iz kojeg ističu da neće podržati izvještaj o radu Vijeća ministara.

"Žao nam je što nismo dobili priliku da to i obrazložimo. I sasvim je svejedno hoće li se razgovarati o tome za dan, sedam ili mjesec, ali Vijeće ministara će uvidjeti da nema podršku, i sasvim je logično da se samo povuče", kaže Saša Magazinović (SDP), dodajući da će, ukoliko se to ne dogodi, uslijediti razgovori o inicijativi za njihovu smjenu.

I Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA, podsjeća da izvještaj o radu Vijeća ministara nema podršku njegove stranke. Na pitanje treba li Zvizdić i ovaj saziv Vijeća ministara otići, a ako to ne učine da onda treba inicirati njihovu smjenu, odgovara: "To je uobičajeni slijed događaja."

Na kraju, smjenu Vijeća ministara podržava i Nezavisni blok, koji čine tri zastupnika "odbjegla" iz SDA (Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović). Ovaj prvi zaključuje kako je potpuno jasno da se u BiH živi gore nego ikad, da mladi masovno odlaze iz države, "za šta je najodgovornija ova vlast".

"Vijeće ministara nije ispunilo obećanja iz Zvizdićevog ekspozea. Izvještaj o radu u parlamentu ne može dobiti podršku i u svim zemljama sasvim bi logično bilo da se vlada sama povuče. Ali ako se to ne desi, uslijedit će zahtjev za njihovu smjenu, a mi ćemo biti dio tog zahtjeva", poručuje Ahmetović.

Kopirati
Drag cursor here to close