Usvojeno

Rezolucija nakon prepirke: Brisanje naroda, NDH u Stocu, tenkovi i papa

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 14:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezolucija o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta ''čiji su ciljevi etnonacionalna podjela i snaženje separatističkih tendencija usvojena je sa 70 prisutnih zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Međutim, ova rezolucija je usvojena bez glasova iz Klubova HNS-a HDZ-BiH i HDZ-a 1990. Usvajanju je prethodila žestoka rasprava i napuštanje sjednice hrvatskih zastupnika

''Koncept federalizacije je istovremeno pobudio strepnju dijela stanovništva. Važno je prepoznati zapravo o kojem se modelu istinski govori. Rezolucija prepoznaje negativna djelovanja usmjerena k etničkoj teritorijalizaciji te u konačnici urušavanju demokratskog društva'', izjavio je zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Faruk Ćupina tijekom rasprave o prijedlogu rezolucije o federalizaciji Damira Mašića (SDP).

Naime, žestoka rasprava se vodila danas o Mašićevom prijedlogu, a naposljetku su hrvatski zastupnici napustili sjednicu.

Predsjednik Kluba DF-a Dženan Đonlagić rekao je kako je ''aktualizirana priča o federalizaciji je samo izgovor za grozno ekonomsko i socijalno siromaštvu u BiH''.

Udar na Hrvate

Zastupnik HDZ-a 1990 Zdravko Kuzman rekao je da je tekst rezolucije ''konfuzan od početka do kraja''.

''Kako osuditi nešto čega nema u dokumentu Europskog parlamenta? Uz naslov koji gubi svaki smisao, autor se poziva na konvenciju o ljudskim pravima, što je apsurd. Europski parlament nam želi pomoći, a ne ugroziti nam naša prava. Također, u tekstu se pokazuje i visok stupanj paranoje. Stvarna namjera autora je osporiti i hrvatsko pitanje u BiH. Ovaj tekst je čista degradacija svih nas u Parlamentu. Predlažem da odbijemo raspravu o ovoj neozbiljnoj rezoluciji u ozbiljnoj instituciji kakav je ovaj parlament'', istakao je prije nego je njegov klub napustio sjednicu, prenio je izjave Avaz.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić osvrnuo se na raspravu o rezoluciji na sjednici od 15. veljače.

''To je bio udar na demokraciju, na Europski parlament, na Ustav i, naravno, na Hrvate. Svi koji drukčije misle treba osuditi. To se kaže već u naslovu rezolucije. Hrvati koji pričaju o federalizaciji i decentralizaciji su i tako stalno meta. Pozivaju se odgovorne institucije na obustavu svih oblika djelovanja koji potiču na podjelu BiH. Pojednostavljen, svi da poduzmu sve da se spriječi demokracija sloboda misli, riječi i djela. A pitam se, zar to nije već viđeno, zar to nije recidiv prošlosti? Znači li to ultimatum i Europi, međunarodnoj zajednici, postavljen s vjerom da će se uz pomoć OHR-a ponoviti Alijansa, smijeniti hrvatske dužnosnike i na njihova mjesta postaviti „Hrvate po zanimanju“, poslati tenkove kao one na "Hercegovačku banku", potom primijeniti novu metodu, izabrati hrvatskog člana predsjedništva, kao 2006. i 2010. ponoviti platformu, formirati vlast s hrvatskim izdajicama, iživljavati se na hrvatskim braniteljima. Ali, ne vjerujem da će međunarodna zajednica i OHR ponoviti iste greške. Čemu zastrašivanje, čemu prijetnje? Ovo je, ipak, demokracija. Je li ovo povratak na staro i uvođenje verbalnog delikta, uvođenje nekog projekta možda zabranjenog naroda? Bilo kako bilo, Hrvati se ne boje, dobro znaju što znače progoni, na stotine tisuća osuđenih i ubijenih. Naš koncept je Vašingtonski sporazum, Dayton, na čela EU, Kreševske deklaracije i HNS-a. To su načela decentralizacije i regionalizacije, gdje bi bili svoji na svome'', rekao je.

Kaplan nije mogao slušati

Zastupnik HNS-a Ivan Musa je rekao kako ''nećete da priznate postojanje hrvatske nacije''.

''Mi smo svoje jasno rekli. Vi usvojite ovu rezoluciju, ali bez nas. Dajte nam to zadovoljstvo'', rekao je nakon čega su zastupnici Kluba HNS-a napustili sjednicu.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan kazao je Kako BiH nije nimalo moja zemlja koliko od gospodina Bagarića''.

''Ja nisam nacionalista. Oni koji me poznaju to znaju. Ne mogu da slušam neke stvari, poput toga da su Hrvati promicatelji europskih vrijednosti. Ispade da su Hrvati zabranjeni narod. Ja znam šta je progon, mene su protjerali Hrvati, meni je zapaljena kuća od Hrvata, ja se nisam sedam godina mogao vratiti u Stolac zbog Hrvata, od onih koji su na 111 godina osuđeni u Haagu prvostupanjskom presudom. Sada u Stocu je 100 puta gore nego u NDH. Ti isti Hrvati u Stocu kada uvode vodu preskaču bošnjačke kuće, kada uvode javnu rasvjetu, preskaču bošnjačke mahale. Tu gdje su Bošnjaci, tu nema javne rasvjete, to ne da HDZ. Kada se daju stipendije u Stocu, jedna ide bošnjačkom djetetu, a 40 hrvatskoj djeci. Sada vi meni govorite o promicateljima europskih vrijednosti i da ja vama sada vjerujem?! Ovo je Bogu plakati šta sada slušamo'', rekao je Kaplan.

Promotori europskih vrijednosti

Anela Šestić-Begović iz Kluba SBB-a izjavila je da se ''moramo okrenuti rješavanju problema svakodnevnog života'', dok je zastupnik DF-a Mahir Mešalić izrazio žaljenje zbog tijeka sjednice ''jer nam nije cilj bio da dižemo tenzije''.

''Upitao bih gospodina Bagarića koji je kazao da su Hrvati jedini promotori europskih vrijednosti, jesmo li mi ostali divljaci? Poručio bih i gospodinu Kaplanu koji je kaza da mu Hrvati nisu zapalili kuću, već da su to bili zločinci koji su u tom trenutku pripadali hrvatskom narodu'', kazao je.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović je kazao je ''da se kroz govor o ovoj rezolucije ne dokazuje nikakav patriotizam, već se kroz nju iskazuje jedan stav''.

''Važno je da Zastupnički dom pošalje poruku da smo protiv etničkih podjela. Svaki pojedinac ima i pravo i obvezu da slobodno iskaže svoje mišljenje. I poslije rezolucije život se nastavlja. Ja očekujem da će se kolege iz HDZ-a pojaviti već na slijedećoj sjednici'', istaknuo je.

Helezu uzor papa

Suzana Franjka Galić iz DF-a rekla je kako ''ne zna je li ovdje jedina Hrvatica koja je ostala''.   

''Zahvaljujem se kolegi Mešalića koji se osvrnuo na govor gospodina Kaplana koji je govorio o Hrvatima koji su mu zapalili kuću. On je trebao reći da su to bili zločinci koji su pripadali hrvatskom narodu'', rekla je.  

Zastupnik SDP-a Zukan Helez čestitao je kolegici Galić i odao joj priznanje.  

''Ovo je jako hrabar čin. Ovo je veća gesta nego sve ostalo. Ovo što je Bagarić govorio to je najcrnji oblik totalitarizma, oni su spremni na sve. A kolegici Galić se valja vratiti u Tomislavgrad tamo odakle dolazi. Zbog ovakvih ljudi neka kolege Bošnjaci malo vode. Svi mi imamo idole. Moj idol je trenutni papa, a ja sam Bošnjak. To je čovjek koji je zadivio čitav svijet. I ne daj Bože da ja zbog ove šačice HDZ-ovaca na osnovu njih formiram mišljenje o Hrvatima'', kazao je Helez. 

Kopirati
Drag cursor here to close