Nazvao ih delikventima

Rex Tillerson u Meksiku izglađuje odnose koji su narušeni izjavama Trumpa

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 07:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Rex Tillerson koji je u srijedu stigao u Meksiko pokušat će u četvrtak u službenim razgovorima u toj zemlji popraviti zategnute bilateralne odnose narušene izjavama predsjednika Donalda Trumpa.

Rex Tillerson uz kojeg je stigao i ministar domovinske sigurnosti John Kelly dolazi u Meksiko mjesec dana nakon što je Donald Trump ušao u Bijelu kuću. Njegov stil i trgovinska politika te politika prema migrantima izazvali su najgoru diplomatsku krizu između dvije zemlje u posljednjih nekoliko desetljeća.

Trgovinski mogul, koji je nazvao meksičke migrante "delinkventima" pokrenuo je projekt izgradnje zida na granici s Meksikom, kao što je obećao tokom kampanje.

U utorak je pak dao upute za ubrzavanje izbacivanja ilegalnih imigranta, među kojima su mnogi iz Meksika.

Osim toga, Trump je pokrenuo i pregovore o sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini sklopljenom između SAD-a, Meksika i Kanade kojeg smatra previše naklonjenim Meksiku.

To su vrlo riskantni pregovori za meksičku ekonomiju jer ta zemlja ima 80 posto izvoza orijentiranog prema SAD-u, a valuta je posljednjih mjeseci pala na povijesno nizak nivo.

Pokušavajući smanjiti tenzije, dvije su vlade garantirale da su započele konstruktivni dijalog još kad je meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray prije dvije sedmice posjetio Washington gdje je sreo Tillersona.

Kopirati
Drag cursor here to close