Bakir sam odlučio

Revizija: Zagreb i Washington šute, u Moskvi i Beogradu bjesne

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 07:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Srbija je jasno protiv pokretanja revizije. To je vraćanje u prošlost, kontraproduktivan i politički štetan potez", izjavio je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Druga potpisnica Daytonskog sporazuma, Hrvatska, službeno se nije izjasnila, iako je Mladen Ivanić pozvao jamce Daytona da se oglase.

Rusija je protiv: “Zabrinuti smo zbog jednostranog zahtjeva za reviziju”, rekao je ruski veleposlanik u BiH.

SAD se zasad ne izjašnjava.

EU izražava zabrinutost: u četvrtak je u Sarajevu George Vella, ministar vanjskih poslova Malte koja predsjedava EU, upozorio da je stabilnost u regiji od ključnog značenja za cijeli europski kontinent. Poručio je da je u BiH važno jačati povjerenje i izbjegavati sukobe.

Podsjetimo, zahtjev za reviziju pravni stručnjak BiH Sakib Softić je predao u četvrtak prije nego što je u Sarajevu završena popodnevna sjednica PIC-a (Peace Implementation Council, Vijeće za implementaciju mira).

Zahtjev za tužbu Sakib Softić je predao, iako se tri člana Predsjedništva BiH nisu dogovorila ima li on legitimitet zastupati BiH u Haagu ili ne.

Zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije Softić je predao u pratnji šefa bosanskohercegovačkog ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza Davida Scheffera i nizozemskog odvjetnika Phona van den Biesena.

Procedura je takva da će Međunarodni sud pravde u Haagu provjeriti činjenice i rokove, a nakon toga uputiti zahtjev Bosne i Hercegovine Srbiji na očitovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close