Nastavak priče

Revizija će biti odbijena: EU i SAD nemaju stomak za nas

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 14:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''EU, ali ni SAD, nemaju stomak da u ovom trenutku uđu u rizičan posao prekrajanja ustavnog uređenja BiH, zbog čega savjetuju političarima, posebno srpskim, da ne blokiraju rad bh. institucija njihovim napuštanjem i da tako dokažu da Daytonski sporazum ne funkcionira'', objavile su Nezavisne novine komentar nekoliko stranih diplomata, koji su tražili uvjet anonimnosti.

Kako se navodi, primarni cilj Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, nije da bude revidirana presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu protiv Srbije za genocid, već da pokuša izazvati reakciju kod međunarodne zajednice za ustavnim promjenama.

Kako su Nezavisnim novinama rekli diplomati, svi članovi Predsjedništva BiH dobili su neformalni odgovor iz Međunarodnog suda u Haagu da će revizija presude iz formalnih razloga biti odbijena i da su s tim dobro upoznati svi viši nositelji državne vlasti.

Nezavisne novine navode kako im je izvor upućen u procedure na ovom sudu rekao da BiH nije na listi zemalja koje imaju validnog agenta, te da je za proceduralno podnošenje zahtjeva za reviziju potrebno da nadležne institucije BiH ponovo ovlaste ili bivšeg ili novog agenta.

''Iako oštricu svojih kritika upućuju na Izetbegovićevu adresu, nezadovoljni su djelovanjem i političara iz reda drugih naroda, apelirajući na sve da pokažu uzdržanost'', navode Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close