HRS

Republikanci: Hrvati u BiH dobili još jednu stranku

Vijesti / Flash | 11. 05. 2014. u 18:39 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka (HRS) ime je nove stranke koja je utemeljena u nedjelju navečer u Mostaru. Na osnivačkoj skupštini stranke, koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, odabrano je i privremeno Predsjedništvo kojeg čine Ivica Barabarić, Ivica Pušić, Dalibor Ravić, Slaven Bevanda te Slaven Raguž, koji je odabran za predsjednika stranke.

''Cilj nam je okupiti mlađu generaciju politički aktivnih Hrvata koji su u stanju jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali uz to ne koristiti borbu za nacionalne interese kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti'', rekao je prisutnima Raguž naglasivši kako je stranka nastala i iz nezadovoljstva političkim predstavnicima Hrvata u BiH.

Napomenuo je kako hrvatski zastupnici na višim razinama glasovali za zakone koji štete Hrvatima, ali i da nisu predložili niti jedan zakon niti bilo kakav razvojni projekt.

''Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama inzistirajući na strateškom dogovoru oko pitanja od vitalne važnosti za hrvatski narod, međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim razinama. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju'', rekao je Raguž.

Dodao je rekao kako je cilj HRS-a biti politička alternativa na nižim razinama, ali da će biti otvoreni za suradnju sa strankama koje žele poboljšati položaj Hrvata u BiH. Stranka će, kako je istaknuto, poštivati i Hrvatski narodni sabor, ali i tražiti njegovu reformu nakon listopadskih izbora.

Stranka će se zalagati za teritorijalnu autonomiju kroz federalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom, a temeljna programska orijentacija HRS-a je dokument Biskupske konferencije BiH ''Politika po mjeri čovjeka'' u kojem su opisane vrijednosti i načela koji bi trebali biti temelj političkog djelovanja kao djelovanja za istinsko opće dobro.

''Kao suvremena stranka političkog centra demokršćanske orijentacije, duboko je uvjerena kako su samo slobodan čovjek i slobodan narod stabilan temelj suvremenoga pluralističkog društva. Kao stranka prvenstveno je okrenuta predstavljanju i zaštiti prava hrvatskoga naroda u BiH, ali uvažavajući multietnični karakter BiH, zalaže se za jednakopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i svih građana na cijelom teritoriju BiH i kao takva otvorena je za sve građane BiH koji prihvaćaju njezin program'', navodi se u odluci o osnivanju HRS-a.

Član Predsjedništva HRS-a, Slaven Bevanda, rekao je kako će stranka poštivati sva demokratska načela te kako će svatko tko bude suočen s optužbama da ne poštuje program stranke imati pravo da se brani.

''Neće biti odluka o izbacivanju kakvih je bilo proteklih dana'', rekao je Bevanda aludirajući na događaje u HDZ-u 1990 čije je, uz Raguža, donedavno bio član.

Kopirati
Drag cursor here to close