Pokrenuta inicijativa

Republika Srpska traži od Trumpa ukidanje OHR-a

Vijesti / Flash | 22. 01. 2017. u 09:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Republike Srpske je u Washingtonu u svim kontaktima sa ljudima iz Ureda Donalda Trumpa najavilo spremnost Srpske na suradnju sa novom američkom administracijom i dalo konkretne prijedloge, među kojima je zatvaranje OHR-a, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić.

"Mislim da smo naišli na veliko razumevanje i razinu spremnosti da se sa nama surađuje, a prve službene kontakte sa novom administracijom očekujem već za sedam do 14 dana", rekao je Kesić za Sputnjik.

Kesić je naveo da je izaslanstvo Republike Srpske u svim kontaktima koje je imalo ovih dana u Washingtonu iznosilo stavove da su Republika Srpska i Srbija spremne da imaju najbolje odnose sa novom američkom administracijom.

On je rekao da je iznesena i spremnost da se novoj američkoj administraciji pomogne "tamo gdje mislimo da možemo biti od koristi, a to upravo jeste izgradnja novog odnosa sa Rusijom, s obzirom na to da i u percepciji, a i u realnosti, Republika Srpska i Srbija uživaju dobre odnose sa Moskvom", javlja Srna.

Kesić je napomenuo i da su predstavnici Republike Srpske kada god su mogli iznosili i frustracije potezima prethodne američke administracije i isticali što je ona sve činila kako bi urušavala i oštetila Republiku Srpsku.

"U razgovorima sa ljudima iz Ureda Donalda Trampa i članovima Kongresa jasno smo stavili do znanja da su naši prioriteti da se u Vijeću sigurnosti UN donese nova rezolucija o BiH, a da se sadašnja stavi po strani, kako bismo otvorili proces zatvaranja Ureda visokog predstavnika za BiH", rekao je Kesić.

On je ocijenio da je vrlo primjetna promjena raspoloženja kada je riječ o spoljnoj politici SAD.

"Sa predstavnicima nove administracije i članovima Kongresa nazočili smo balu sponzoriranom od strane šest najznačajnijih republikanskih, konzervativnih i vjerskih organizacija. Na večeri su do mene sjedili ljudi iz Arizone i Georgie koji su podržali Donalda Trumpa, kao i neki njegovi financijeri, ali i novinari, predstavnici desnice, i bilo mi je fascinantno da čujem da oni potpuno odbacuju poruku koju politički establišment šalje kroz medije, onu u kojoj je Rusija ozbiljna prijetnja SAD-u", naveo je Kesić.

On je istaknuo da se vidi da to nije samo opredjeljenje bez podrške među ključnim segmentima njegovih birača i financijera.

"To me ohrabruje, i kroz kontakte sa članovima Kongresa vidim da se formira nova situacija, da su oni spremni podržati vanjsku politiku predsednika Trumpa i da ipak misle da treba da mu se dopusti da vodi vanjsku i unutarnju politiku na način na koji je to obećao tijekom kampanje", rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, događa se upravo ono što se i predviđalo da će se dogoditi nakon izbora i Trumpove pobjede.

"Ono što sam osobno čuo od predstavnika iz Trumpovog kabineta govori u prilog tome da SAD mijenjaju kurs svoje vanjske politike i da prvi prioritet jeste izgradnja iskrenog partnerstva i prijateljstva sa Rusijom, te da će to biti novi temelj rješavanja ozbiljnih problema u svijetu, na prvom mjestu pitanje terorizma", objašnjava Kesić.

Kako još treba raditi na razini povjerenja koji se treba izgraditi između SAD i Rusije, navodi Kesić, otvara se prostor za Srbiju i Republiku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close