Koliko nas je

Republika Srpska objavila svoje brojke popisa stanovništva

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković izjavila je kako je Republika Srpska objavila pouzdane podatke popisa stanovništva 2013. godine, koji imaju upotrebnu vrijednost.

Čičković je, na prezentaciji drugog, dopunjenog izdanja "Otvorene knjige o popisu u BiH 2013", podsjetila da Republički zavod za statistiku nije prihvatio rezultate popisa koji je objavila Agencija za statistiku BiH i da je prošle godine Zavod izradio rezultate popisa za Srpsku, a Narodna skupština Republike Srpske prihvatila izvještaj u vezi s ovim popisom.

Dodala je kako, u odnosu na prvo izdanje ove knjige iz 2016. godine u kome su predstavljeni izazovi i poteškoće koje su pratile popis, drugo zdanje, između ostalog, sadrži i dešavanja u vezi s kontrolnim popisom i završni izvještaj Međunarodne promatračke operacije, prenijela je Srna.

"U podacima u vezi s kontrolnim popisom nalaze se informacije koje potvrđuju da su se obistinili stavovi našeg zavoda koji se tiču nepouzdanih podataka popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH objavivši da je popisano 200.000 stanovnika manje, a da je bilo više od 40.000 osoba koja nisu popisana", navela je Čičković.

Istaknula je kako se u dopunjenom izdanju može naći i konačan izvještaj Međunarodne operacije za popis u kojem se kaže da su podaci popisa generalno validni, napominjući da podaci mogu biti validni ili nevalidni.

Jedan od autora knjige Velimir Savić rekao je kako je u Republičkom zavodu za statistiku popis promatran kao sveobuhvatna aktivnost i jedno čisto profesionalno pitanje.

"Popis iz 2013. godine trebao je dati značajne, pouzdane i točne podatke za projekcije društvenog razvoja koje će pomoći ekonomskom razvoju i zdravlju stanovništva, školstvu i svemu što treba da se na osnovu jednog takvog sveobuhvatnog statističkog istraživanja unaprijedi u narednim vremenima", istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, knjiga je napisana kako bi se javnosti dala na uvid prava slika o popisu i njegovim ciljevima.

Za vrijeme trajanja svih aktivnosti u vezi s popisom osnovno neslaganje između Republičkog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH bila je definicija domicila, pri čemu je Republički zavod za statistiku insistirao da se u tome strogo pridržava zakonskih odredaba koje definiraju to pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close