FUCZ

Registrirano više intervencija na gašenju požara

Vijesti / Flash | 20. 08. 2017. u 11:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom subote zapalile su se trava i nisko raslinje uz prometnicu između Bune i Žitomislića.

U Federaciji BiH registrirani su požari na više područja, od kojih je velika većina, nakon intervencija vatrogasnih postrojbi, uspješno lokalizirana.

Prema posljednjim podacima Operativnog štaba Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na području Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno grada Mostara Profesionalna vatrogasna postrojba angažirana je na gašenju požara na Gubavici, Malom polju, Žitomisliću, u Hodbini, Bafo naselju, na Buni (u dva navrata) i u Bakinoj luki, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava, prneosi Fena.

Istovremeno, intervencije su zabilježene i na Gubavici (u dva navrata), u Južnom logoru i Drežnici, gdje je, također, gorjelo nisko rastinje.

U općini Čapljina, Profesionalna vatrogasna postrojba djelovala je u Gabeli, na lokalitetu između Ševaš polja i Žitomislića, u Gabela Polju i Svitavi, gdje je gorjelo nisko rastinje, trava, šaša i trska, te otpad.

Požar, koji je izbio na području općine Ravno u subotu u jutarnjim satima i kretao se prema selima Zagora i Trnčina, još je aktivan, ali je stanje bolje u odnosu na jučerašnje, jer požar više ne prijeti stambenim objektima.

U Hercegbosanskoj županiji, na području općine Drvar požar na planini Jadovnik i dalje je aktivan. Zbog kiše koja je jutros padala u manjim količinama požar je manjeg intenziteta, a uočljivo je veliko dimljenje na požarištu.

Uposlenici šumarije i Civilne zaštite Drvar zbog nepristupačnog terena ne mogu do požarišta te je i dalje potrebno gašenje iz zraka.

Na području Unsko-sanske županije, konkretno, u Bihaću, Profesionalna vatrogasna postrojba tog grada imala je više intervencija na gašenju požara i to u mjestu Kamenica, gdje je gorjela trava, u mjestu Orašac, gdje je gorjela šuma, te u Račiću, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Cazin, Vatrogasna postrojba je djelovala u mjestu Gradina, gdje je gorjela divlja deponija smeća, u Osmanagićima, gdje je gorjela trava i nisko raslinje, u Skokovima, gdje je gorjela šuma, te u mjestu Samardžići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području Sanskog Mosta, Vatrogasna postrojba te općine angažirana je u mjestu Husinovci i u Staroj Rijeci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, kao i u mjestu Brdari, gdje je gorjela trava.

U Bosanskom Petrovcu, Vatrogasna postrojba te općine imala je intervencije u mjestu Krnjeuša, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području Zeničko-dobojske županije, odnosno Zenici, Vatrogasna postrojba tog grada imala je četiri intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja na lokalitetima - krug poduzeća Arcelor Mittal, Smetovi, M-17, kod restorana Maredo i Lukovo polje. Svi požari su ugašeni.

Vatrogasna postrojba općine Maglaj imala je intervenciju na području Gornje Bočinje, u regiji zaseoka Grabovica, gdje je došlo do požara hrastove šume i niskog rastinja.

Zbog nepristupačnog terena i noći nije poznata površina područja koja je zahvaćena požarom. Vatrogasna postrojba općine Maglaj, kao i nadležni čuvar šuma za navedeno područje su poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju stavljanja pod kontrolu navedenog požara. Požar je ugašen, obzirom da je došlo do promjene vremenskih prilika, odnosno počela je da pada kiša koja je pospješila gašenje istog.

Također, u mjestu Čojluk, izbio je požara suhe trave i jednog plasta sijena, koji je u međuvremenu ugašen.

U Tuzlanskoj županiji, odnosno Srebreniku u subotu je Vatrogasna postrojba te općine imala dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Gornji Srebrenik gdje je gorjelo nisko raslinje na manjoj površini i naselje Babunovići – Šuljci gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Na području Kantona Sarajevo, Profesionalna vatrogasna postrojba KS imala je šest manjih intervencija, od čega: jedna na gašenju otpadnog materijala, tri na gašenju trave i niskog rastinja te dva osiguranja događaja.

Kada se radi o stanju u vodoopskrbi u Zeničko-dobojskoj županiji, u općini Tešanj (sistem Kraševo) i dalje je na snazi Odluka o prvom stupnju redukcije.

U općini Olovo redukcijom u vodoopskrbi obuhvaćene su mjesne zajednice - Dolovi i Kruševo.

U općinama Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda, navodi se u priopćenju Operativnog centra FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close