Pa čemu služe?

Reforme ne moraju biti vidljive?!

Vijesti / Flash | 17. 03. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi, ali da su efekti ipak bili pozitivni'', rekao je tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn nakon današnjeg sastanka o Reformskoj agendi koji je održan u Sarajevu.

Precizirao je da je u 2016. godini registrirano povećanje industrijske proizvodnje i izvoza za oko 10 posto, kao i da je u Kantonu Sarajevo zabilježeno oko 20 posto više registriranih malih i srednjih poduzeća.

Naglasio je kako reformski put mora biti nastavljen te da trebaju biti ispunjeni uvjeti MMF-a za nastavak aranžmana i isplatu narednih tranši.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za provođenje reformi u cilju europskih integracija i ekonomskog razvoja.
Dodao je da proces reformi trebaju pratiti investicije u projekte koje je BiH predložila, a koji bi bili financirani po uvjetima povoljnim za BiH.

''Tražio sam da više sredstava bude usmjereno u podršku razvoju i jačanju malih i srednjih poduzeća, podršku zapošljavanju, te u infrastrukturu'', naglasio je Zvizdić.

Opredijeljenost za provođenje reformi iskazali su i entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, koji su prisustvovali sastanku.

Novalić je rekao kako je ovaj mjesec bio mjesec prisustva regije i Europe u Bosni i Hercegovini, što doživljava kao podršku BiH na putu a stabilnosti, reformama i EU.

Pojasnio je da se razgovaralo o tome što je od reformi urađeno i kakvi su rezultati, uz definiranje onog što predstavlja poteškoće i u čemu bi nam mogla trebati pomoć.

Premijerka Republike Srpske navela je da je u tom entitetu sve što je bilo predviđeno reformskom agendom za ovo razdoblje i završeno. Naglasila je kako je potrebno promijeniti pristup reformama i što manje o njima pričati, a više raditi na njihovoj realizaciji.

Sastanku su također prisustvovali veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack te predstavnici MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close