Bakir Izetbegović

Realnost je da Bošnjaci neće ukinuti RS, Srbi neće ukinuti BIH, a Hrvati neće dobiti entitet

Vijesti / Flash | 29. 10. 2014. u 21:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je večeras u intervjuu za BHRT da će svi u BiH morati prihvatiti određene realnosti - Bošnjaci da neće ukinuti Republiku Srpsku, Srbi da neće ukinuti Bosnu i Hercegovinu, a Hrvati da neće napraviti treći entitet.

''Unutar tih realnosti svi ćemo, živeći s druga dva etniciteta i snažnom grupom ostalih građana, morati praviti neka srednja rješenja'', rekao je Izetbegović.

On tvrdi da će Dragan Čović svoje zahtjeve morati svesti u realne granice i nešto što je prihvatljivo i Bošnjacima, a to je mehanizam koji će Hrvatima omogućiti da izaberu koga hoće, ali ne nekom nacrtanom kartom ili izbornom jedinicom koja će segregirati nekoga.

Izetbegović je istaknuo da je najskloniji koaliciji na državnoj razini sa strankama iz obitelji europskih narodnih stranaka kojim pripadaju PDP, HDZ i SDA.

''Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo imaju li oni snagu da naprave većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštivat ćemo volju naroda i surađivati s SNSD-om i pokušati utjecati da SNSD bude konstruktivniji.

Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH ka NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska'', kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Bruxelles, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim tko može pomoći Bosni i Hercegovini.

Komentirajući pojedine navode o njegovom servilnom odnosu prema Turskoj,

Izetbegović je odgovorio da oni koji to tvrde na nespretan način pokušavaju biti “vazali Zapada” neosnovano vrijeđajući turske lidere koji su izlobirali MAP za BiH, koji BiH daju vrlo povoljne kredite, prijeteći arapskim investitorima da će provjeriti porijeklo njihovog kapitala, a da takvo dodvoravanje ni Zapad ne cijeni.

On smatra da vlast na državnoj razini može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na razini Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost - Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata suradnji.

Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta - Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme "da se odmori".

''Prioriteti SDA će biti euroatlantske integracije, snažna borba protiv korupcije i ekonomski bum u BiH, ali za to joj, uz koalicijske partnere, trebaju i poluge vlasti, a to su premijerske pozicije i najjača ministarstva što nam kao izbornim pobjednicima pripada'', rekao je Izetbegović.

Po njegovom mišljenju, prethodni saziv Predsjedništva BiH imao je dosta dobru suradnju, ali očekuje da će novi saziv biti bolji, te ističe da je jako važno popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata, iz čega će krenuti oporavak svega drugog u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close