Nekome dobro...

Različita viđenja: Kako je Srbima u Mostaru?

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 06:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog neriješenog ustavnog položaja Srba u mnogim žuopanijama u FBiH visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje'', tvrdi za Nezavisne novine Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru.

Prema njegovim riječima, samo u Mostaru osobno poznaje 80 Srba sa završenim fakultetima, koji ne mogu raditi u entitetskim, županijskim i općinskim organima u Mostaru zato što županija ignorira odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH.

"Za te ljude nema šanse da rade u struci nego moraju da rade šta stignu od raznoraznih fizičkih poslova preko vinograda sve do benzinskih pumpi. A to je zato što Srbi nemaju riješen ustavnopravni status i nemaju političku moć zato što od 2008. nije bilo izbora u Mostaru", kaže Golo.

Navodi kako je podrška iz RS i srpskih predstavnika na državnoj i entitetskoj razini samo deklarativna, a smeta im to što se, kako kaže, dva srpska bloka svađaju preko leđa Srba koji žive u FBiH.

"Daytonski sporazum je dao Srbima u Mostaru velika prava koja možemo iskoristiti ako bismo uz pomoć oba srpska bloka iz RS uspjeli da ostvarimo dobar izborni rezultat na sljedećim izborima", kaže Golo.

Od prijedloga o izmjenama Izbornog zakona, kaže, očekuje malo, zašto što je osnovni problem, kako tvrdi, antagonizam između hrvatskih i bošnjačkih političara koji sprječava provođenje bilo kakvih reformi.

"Od političara koji vode Bošnjake i Hrvate u FBiH ne očekujemo ništa. Imamo osjećaj kao da ponovo provode etničko čišćenje nad Srbima u FBiH, jer nam ne omogućavaju da mladi imaju perspektivu, nego dovode ljude sa strane kao što je nedavno bilo prilikom zapošljavanja u županijskom MUP-u. Zbog toga mladi nastoje da odu iz Mostara u Banja Luku ili vani i da egzistenciju traže na nekoj drugoj strani", kaže Golo Nezavisnim novinama.

S druge strane, Mladen Krnjeušić, iz mostarskog SNSDa, ističe da Srbima u svakodnevnom životu ništa ne fali. Kako kaže, uskoro ženi sina, a srpska zastava će se zavijoriti u Mostaru bez straha za sigurnost.

"Srbi u Mostaru komotno žive, nemamo problema. Imamo vjeronauk u školama, imamo kulturnoumjetničko društvo, a to što Pandurevićeva lupa je njena nepismenost. Neka dođe ovdje da nas vidi, tri godine nije dolazila ovdje. Oni nama takvim izjavama samo prave problem", kaže Krnjeušić.

Dodao je da će SNSD izdati priopćenje zbog navoda Saveza za promjene u vezi sapoložajem Srba u FBiH i u odnosu na izmjene Izbornog zakona.

Nezavisne novine podsjećaju kako je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u parlamentu BiH, rekla je da su rješenja u vezi s izborima u Mostaru i izborima izaslanika u Domu naroda FBiH, u suprotnosti s Ustavom tog entiteta.

"Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma je još prije više od godinu pozvala Parlament FBiH da promijeni Ustav da na ustavan način popune Klub Srba u Domu naroda i taj zaključak je tada podržao i SNSD. Moje pitanje Dodiku je zašto je u međuvremenu promijenio stav", rekla je Pandurević.

Inače, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizirao je u petak u Istočnom Sarajevu sastanak srpskih predstavnika u Zajedničkim institucijama BiH i predstavnika Srba iz Mostara. Sastanak je, kako je rečeno "pokušaj da se pomogne mostarskim Srbima koji u tom gradu nemaju gotovo nikakva prava, a nisu čak ni konstitutivni narod".

Na sastanku je bio i potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji je obećao pomoć, ali i rekao da on ne može narediti Hercegovačkoneretvanskoj županiji da uskladi Ustav i u njega uključi Srbe.

Radivoje Krulj, mostarski paroh, kaže kako ne želi komentirati politička prepucavanja, ali da Srbi u FBiH dijele sudbinu svih ostalih.

Kopirati
Drag cursor here to close