Suđenje

Ratni zločini u Čapljini: Svjedočenja o Dretelju

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 16:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Čapljini 1992. godine, svjedok Tužiteljstva BiH ispričao je kako je odveden u logor Dretelj, gdje su bile i zaštićene svjedokinje 'A' i 'B'. Branko Bubalo je 12. srpnja 1992. godine sa svojom obitelji živio u Čapljini.

"Ja sam u gradu ostao do 10. travnja i onda smo se sklonili u vojarnu u Čapljini. Prenoćili smo tu, i dan poslije sam se vratio kući. Živio sam bez problema i dijelio sudbinu ostalih ljudi. Sve je to trajalo do 11. srpnja. Čuo sam da su me tražili HOS-ovci, i tu noć sam prenoćio u šupi. Otišao sam u radnu obavezu 12. srpnja. Kad sam se vratio, vidio sam da mi je stan obijen", izjavio je svjedok.

On je kazao da je tog dana kod njega došao vojnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji mu je stavio pištolj na sljepoočnicu, lisice na ruke i odveo ga u logor Dretelj. U logoru je, kako je naveo, bio smješten u prostoriji ispod upravne zgrade. Od ljudi koji su bili zatvoreni u logoru, svjedok je spomenuo zaštićene svjedokinje 'A' i 'B'.

Njemu je predočena izjava iz istrage u kojoj je rekao da je s njim u logor odvedena i njegova susjeda, svjedokinja 'C'. On je objasnio da je dosta vremena prošlo i da se ne može sjetiti, piše BIRN.

"O tim ženama se pričalo da su silovane. Ti koji su bili sa mnom o tome su govorili. Vojska ih je silovala. HOS je držao Dretelj. Njihova vojska. Ne sjećam se njihovih imena. Svi su imali nadimke", dodao je Bubalo.

On je svjedočio na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima HOS-a. Medić je optužen da je od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine sudjelovao u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj. Tužiteljstvo BiH tereti Rajiča za pokušaj ubojstva jedne osobe.

Na današnjem suđenju je trebao svjedočiti zaštićeni svjedok 'D', kojeg je sa izdržavanja kazne dovela Sudska policija. On je Sudskom vijeću pojasnio da ne može danas svjedočiti.

"Imao sam problem sa Sudskom policijom, koja mi je nanijela psihičku bol i patnju. Liječnici su mi otkrili PTSP (posttraumatski stresni sindrom) i do sada sam popio pet tableta. Moje zdravstveno stanje mi onemogućava da svjedočim", izjavio je svjedok 'D'.

On je također zatražio pravnog savjetnika, iz straha da će se izložiti kaznenom gonjenju. Suđenje će se nastaviti 17. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close