Funkcija

Rat za čelo hercegovačkog SDA

Vijesti / Flash | 21. 04. 2015. u 12:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravi rat vodi se za preuzimanje općinskih i Županijskog odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a najnapetije je u Mostaru i Stocu, objavio je Dnevni list.

Mostarske novine navode kako su unutarstranački izbori u SDA već su počeli i da se biraju predsjednici mjesnih odbora koji će potom birati predsjednike općinskih odora SDA te na koncu i predsjednika Županijskog odbora, ali utjecati i na izbor samog predsjednika stranke na kongresu 26. svibnja.

Dobro obaviješteni izvor Dnevnog lista iz SDA navodi kako je situacija na terenu užarena i da se ne biraju sredstva kako bi se došlo do stranačke vlasti. Prilikom biranja mjesnih odbora, navodi izvor lista, zabilježeni su i incidenti, a u jednoj situaciji je morala intervenirati i policija. Lobira se, vrše se pritisci, a navodno ima i ozbiljnih prijetnji.

Najvažniji odbor je onaj mostarski kojim suvereno godinama vlada Zijad Hadžiomerović i koga su u više navrata bezuspješno pokušavali skinuti. Hadžiomerović se još uvijek ne izjašnjava hoće li ostati na čelu mostarskog SDA, no izgleda kako stvari na terenu ne prepušta slučaju.

Hadžiomerovića i ostalu ''staru postavu'', kako u Mostaru, tako i u Županijskom odboru, navodno želi pomesti struja koju predvode zastupnici u Skupštini HNŽ-a, Zijat Mušić i Šerif Špago, te bivši predsjednik Skupštine HNŽ-a i potpredsjednik Sabora islamske zajednice Ramiz Jelovac koji je u potpunosti degradiran i pometen u stranci.

Napeto je, tvrdi Dnevni list, i u Stocu gdje se za Općinski odbor bore dosadašnji predsjednik Zlatko Hadžiomerović, inače još uvijek aktualni ministar obrazovanja, i mladi stranački kadar Salmir Kaplan, zastupnik u federalnom Parlamentu i bivši federalni ministar kulture.

''Hadžiomerović i Kaplan odavno nisu u prijateljskim odnosima, a aktualni stranački izbori mogli bi biti presudni u političkim karijerama, budući da se politička snaga crpi iz baze, odnosno svog općinskog odbora. Kaplan je već ranije ulazio u sukob s aktualnom postavom SDA u HNŽ-u te je jednom prilikom na Predsjedništvu SDA ušao u žestoki okršaj sa Zijadom Hadžiomerovićem i predsjednikom SDA u HNŽ-u Salkom Sokolovićem'', navodi Dnevni list i dodaje kako problemi na toj relaciji sežu još iz vremena kada je pokojni Sulejman Tihić imenovao Kaplana za ministra kao kadar iz Hercegovine, a to nije bilo po volji čelnika iz HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close