status quo

Rasprava u Parlamentu: Treba li Bešliću dati ovlasti za odobravanje proračuna

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predložene dopune Zakona o proračunima u FBiH, koje gradonačelniku Mostara daju ovlasti za odobravanje gradskog proračuna za iduću godinu budući da tamo već godinama nisu održavani izbori za novi saziv vlasti, bio je povod za polemike između parlamentarne većine i opozicije tijekom rasprave o tom aktu na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, piše Fena.

Iz Stranke demokratske akcije, bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), kao i iz Saveza za bolju budućnost BiH, rečeno je da ovaj zakon treba prihvatiti radi proračunskih korisnika, kako ne bi stao život u Mostaru, dok je iz klupa opozicijskih Naše stranke i Demokratske fronte prigovoreno strankama sadašnje parlamentarne većine da su krive i za dugogodišnji status quo te svojevremeno blokiranje izbornog procesa u tom gradu.

Odmaknuti politiku i misliti na građane

Povodom ove točke dnevnog reda, zastupnica HDZ-a Darijana Katić je izjavila da kod odlučivanja o predloženom zakonu treba odmaknuti politiku od stvarnih životnih potreba proračunskih korisnika u Mostaru i dodala da slična inicijativa postoji i za Stolac budući da su izbori tamo prekinuti 2. listopada ove godine, zbog čega nije formirana nova vlast. Međutim, inicijativa za Stolac još nije službeno aktivirana, proizilazi iz diskusije ove zastupnice.

Dennis Gratz iz Naše stranke rekao je da on neće podržati zakon u predloženoj formi jer bi to značilo podršku koaliciji SDA-HDZ, koja je, po njegovim riječima, kriva za mostarsku dugogodišnju nezavidnu situaciju. Najavio je amandman prema kojem najavljenu odredbu treba brisati s konačnim ciljem stvaranja uvjeta za održavanje novih izbora i uobičajene procedure za donošenje gradskog proračuna.

Povodom ove točke dnevnog reda, diskutirao je i Salmir Kaplan iz Stranke demokratske akcije, negodujući što se inicijativa o davanju proračunskih ovlasti načelniku, točnije ovlasti za odluku o privremenom financiranju, priprema i za Stolac. Njena realizacija bi, po Kaplanovim riječima, značila istovremeno davanje podrške HDZ-u u tom gradu.

''Da nije bilo političkih uplitanja u Središnje izborno povjerenstvo BiH, dosad bi izbori u Stocu bili završeni '', rekao je ovaj zastupnik i “građanina Stjepana Boškovića, koji se predstavlja kao načelnik Stoca'', kako je kazao, pozvao da ima u vidu da u Stocu žive i građani koji nisu Hrvati.

Nakon toga je predsjedavajući Edin Mušić napomenuo Kaplanu da je danas u Zastupničkom domu riječ o zakonu o Mostaru (a ne o Stocu).

Najavljen amandman

Kaplanov stranački kolega, zastupnik Ismet Osmanović, najavljujući da će SDA podržati predloženi zakon, izjavio je da treba voditi računa o proračunskim korisnicima, "a da stanje u Mostaru treba riješiti", zaključio je.

Nasir Beganović, najavljujući i podršku zastupničkog kluba Saveza za bolju budućnost BiH, također je ustvrdio da se to čini isključivo zarad građana. Njegova stranka ne može biti kriva za neodržavanje mostarskih izbora budući da nije ni postojala kad je taj problem nastao, kazao je također.

Opozicijska Socijaldemokratska partija BiH je najavila amandman prema kojem odluka o gradskom proračunu u Mostaru treba biti predmet prethodne javne rasprave kako o tom važnom pitanju ne bi odlučivali samo dvojica ljudi (gradonačelnik i pomoćnik za financije).

Zastupnički dom će danas, osim o ovom zakonu, odlučivati i o predloženom proračunu Federacije BiH za iduću godinu, kao i popratnom aktu - zakonu o izvršenju proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close